PSD s-a decis: vrea sa dea jos Guvernul Tariceanu. Reuniti ieri la Bran, liderii social-democrati au hotarat initierea unei motiuni de cenzura si au stabilit ca partidul va contribui la orice formula de guvernare "competenta". Ceea ce poate insemna si un guvern monocolor PSD sau un guvern condus de un prim-ministru pesedist.

In lipsa presedintelui de onoare, Ion Iliescu, si a purtatorului de cuvant, Cristian Diaconescu, absenti pe motiv de concediu, conducerea PSD a decis prin vot, in unanimitate, depunerea unei motiuni de cenzura. Ideea a fost sustinuta in ultima vreme de mai multi lideri ai partidului, nemultumiti de atitudinea guvernantilor, in special in chestiunea majorarii pensiilor, pe motiv ca si-au insusit decizia pentru a acumula capital electoral. In plus, au crescut presiunile din teritoriu asupra centrului in vederea clarificarii pozitiei PSD - ori la putere, ori in opozitie. Pentru moment, decizia de ieri de la Bran a conducerii pesediste indreapta partidul spre o opozitie dura. Pana la 10 septembrie, social-democratii vor initia in Parlament motiunea de cenzura, neajunsurile identificate la adresa Cabinetului Tariceanu, pe care l-au ajutat sa se instaleze in functie in urma cu cateva luni, fiind acum nenumarate. "Guvernul Tariceanu a pierdut increderea romanilor si a majoritatii partidelor politice", a inceput liderul PSD, Mircea Geoana, lista reprosurilor, ingrosand-o cu "esecul Executivului in a transfera catre majoritatea romanilor cresterea economica din ultimii 7 ani" si cu "prestatia lamentabila" in gestionarea fondurilor europene. Pe scurt, "ineficienta si lipsa de competenta a acestui Guvern dauneaza grav tarii si aceasta situatie nu mai poate continua", "este mult prea slab si nu mai are ce cauta la guvernare".

VIITORUL GUVERN. Increzatori ca motiunea are sanse sa treaca, social-democratii si-au creionat chiar si planurile pentru o viitoare guvernare. Ei vor astfel sa "contribuie la orice formula care poate asigura o guvernare competenta si responsabila", care sa puna pe primul loc interesul cetateanului si nu altceva. Scenariile in PSD pe acest subiect merg de la o guvernare alaturi de PNL sau de PD, pana la un guvern monocolor si declansarea de anticipate. In aceasta privinta, Geoana a dat ieri asigurari ca partidul nu va sustine o guvernare de dreapta, cu un program de dreapta, dar si-a exprimat increderea ca social-democratii sunt indreptatiti sa participe la guvernare, tinand cont de rezultatul inregistrat la alegerile din 2004 si de ponderea detinuta in Parlament. Ba mai mult, din aceleasi considerente, ei pot chiar sa formeze un guvern monocolor. Intrebat, in acest context, daca este posibil ca PSD sa obtina postul de premier, Geoana, cel mai indicat de colegii din partid pentru a detine un asemenea post, a raspuns senin: "De ce nu?". Solutia finala a guvernarii este insa asteptata de PSD, in cazul in care motiunea de cenzura va trece de Parlament, de la negocierile cu partidele parlamentare si cu presedintele Traian Basescu. Cert este, a atentionat Geoana, ca "PSD are un cuvant greu de spus in formarea noului Guvern". Decizia PSD de a depune motiunea de cenzura urmeaza a fi supusa aprobarii forurilor statutare ale PSD. Geoana a mai anuntat ca atat presedintele de onoare, Ion Iliescu, cat si ceilalti colegi de partid vor avea sprijinul PSD atunci cand sunt atacati la nivel politic.

Geoana: euroalegeri la 9 decembrie     Presedintele PSD Mircea Geoana a anuntat, dupa sedinta liderilor formatiunii, ca in conditiile in care cateva saptamani vor fi ocupate cu formarea noului guvern, data optima, din punctul de vedere al partidului, pentru organizarea alegerilor europarlamentare ar fi 9 decembrie si ca lista de candidati pentru PE va fi aprobata la intrunirea Comitetului Executiv National din 27 august. Mircea Geoana a anuntat totodata ca s-a decis colaborarea cu firma de consultanta britanica (Penn, Schoen & Berlan Associates - n.r.) pentru ca este una dintre cele mai puternice firme de specialitate din Marea Britanie, dar si pentru ca exista o relatie "personala si directa" cu Partidul Laburist. Potrivit unor lideri social-democrati, Benn, Schoen & Berland Associates este o firma de consultanta britanica la care lucreaza fostul secretar al Partidului Laburist Matt Carter, prezent ieri la Bran, si cel care i-a dus pe laburisti la guvernare dupa circa 17 ani de opozitie si i-a facut sa castige trei mandate consecutive. De asemenea, Benn, Schoen & Berland Associates a lucrat pentru Bill si Hillary Clinton. "Este o firma profesionista, una dintre cele mai puternice firme de specialitate din Marea Britanie. Ei au facut campanii din toata lumea si acum sunt implicati in campanii importante din SUA pe zona democrata", a afirmat Geoana.

Sondaj internSondajul intern al PSD, elaborat de firma de consultanta Penn, Schoen & Berland Associates, a relevat faptul ca, in acest moment, formatiunea social-democrata ar detine 24% in optiunile de vot ale electoratului, in timp de PD ar detine 37%, iar PNL - doar 10%, au precizat, pentru Mediafax, surse PSD. Sondajul comandat de PSD, prezentat in cadrul sedintei informale a PSD de la Bran, mai arata ca la euroalegerile din toamna exista posibilitatea ca PSD sa creasca cu unu-doua puncte, obtinand 25-26%, iar PD sa scada cu unu-doua puncte, obtinand 35%, au mai aratat sursele citate.