Miliardarul detine una dintre cele mai impresionante colectii de arta moderna din SUA.Fisher nu vrea sa-si expuna colectia
intr-un muzeu public Donald Fisher, fondatorul celebrului lant de magazine Gap, vrea sa-si deschida un muzeu care sa gazduiasca impresionanta sa colectie de arta contemporana, titreaza „San Francisco Chronicle". Printre tablourile pe care le detine miliardarul american se numara pinze semnate de Alexander Calder, Roy Lichtenstein, Andy Warhol sau Gerhard Richter. Cele peste 1.000 de piese din colectia lui Fisher au fost multa vreme pastrate la sediul central al companiei Gap din San Francisco, dar in 2006, omul de afaceri a fost curtat de reprezentanti ai Muzeului de Arta Moderna din San Francisco (SFMOMA). Surse din cadrul muzeului erau mai mult decit increzatoare ca omul de afaceri va accepta sa-si expuna colectia la SFMOMA, avind in vedere faptul ca sotii Fisher detin pozitii importante in conducerea muzeului si ca s-au aratat generosi in nenumarate rinduri fata de institutia de care sint apropiati. Una dintre posibilitatile luate in calcul de directorul muzeului, Neal Benezra, a fost aceea de a construi o noua aripa, care sa gazduiasca artefactele din colectia miliardarului, sau chiar un corp separat de cladire. Tratativele care au durat luni in sir nu au dus insa la nici un rezultat. Fisher nu s-a aratat multumit de nici una dintre solutiile pe care oficialii de la SFMOMA i le-au propus. Au urmat apoi discutii cu reprezentanti ai altor muzee, printre care si Muzeul de Arte Frumoase din San Francisco. Dede Wilsey, presedintele consiliului de administratie al muzeului, a declarat ca Fisher ar fi fost interesat sa expuna acolo datorita numarului mare de vizitatori pe care muzeul ii are, aproximativ doua milioane din momentul infiintarii.

Directorul Muzeului de Arte Frumoase, John Buchanan, a descris colectia lui Fisher drept „cea mai importanta colectie particulara de acest gen din Statele Unite ale Americii. Orice muzeu din America ar fi interesat de o relatie cu familia Fisher".

In cele din urma, miliardarul a decis sa-si construiasca propriul muzeu in parcul national Presidio, explicind ca motivul decisiv a fost spatiul: „Colectia noastra e una impresionanta si are nevoie de o cladire noua, pentru ca, in caz contrar, ar umbri exponatele unor institutii prestigioase, care detin, la rindul lor, piese impresionante".

Noul muzeu va purta numele de Muzeul de Arta Contemporana Presidio si e proiectat pe o suprafata de 100.000 de metri patrati. Constructia trebuie insa aprobata de cei sapte membri ai consiliului trustului Presidio. Fisher spera totusi ca, in trei ani, spatiul expozitional sa fie deschis publicului. Noua cladire va dispune de un spatiu de expozitie de 55.000 de metri patrati, suprafata care depaseste cu 10% spatiul Muzeului de Arta Moderna din San Francisco.

Informatii despre parcul in care urmeaza sa fie construit muzeul lui Donald Fisher, pe www.cotidianul.ro/select