Platile suspecte descoperite sint mult mai mari decit cele pentru care Siemens este anchetata in prezent.

O ancheta interna efectuata in cadrul grupului german Siemens a relevat plati suspecte de peste un miliard de euro la diviziile de turbine si telecomunicatii, afirma cotidianul „Süddeutsche Zeitung", citat de Reuters. „Vorbim despre sume enorme", a aratat, intr-un raport publicat luni, un oficial din conducerea Siemens, precizind ca aproape 900 de milioane de euro reprezinta plati realizate la divizia de telecomunicatii, informeaza „Süddeutsche Zeitung". Reprezentantii companiei germane nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.

Siemens, afectata de mai multe anchete privind darea de mita in mod organizat, deghizata in plati catre consultanti de afaceri, a aratat luna trecuta ca va extinde propria investigatie in acest caz.

Compania analizeaza un numar mare de plati efectuate in baza unor contracte pentru servicii de consultanta la diviziile de turbine, distributie a electricitatii, transport, servicii medicale si industriale.

Anterior, grupul ancheta modul in care au fost cheltuite 420 de milioane de euro, existind suspiciuni privind utilizarea fondurilor pentru darea de mita in vederea obtinerii unor contracte la divizia de echipamente pentru telecomunicatii.

Scandalul determinat de aceste investigatii a condus la demisia presedintelui si a directorului general al Siemens. Functia de director general a fost preluata, la inceputul lunii iulie, de Peter Löscher.

Problemele Siemens nu sint noi, ci doar mai mari decit cele initiale. Pe linga Germania, Siemens este verificata de justitie in Elvetia, Italia, Grecia, Rusia si in Lichtenstein.

La inceputul anului, saptaminalul german „Der Spiegel" afirma ca, intr-un e-mail din 24 aprilie 2004, unul dintre subalterni l-a informat pe Klaus Kleinfeld, fostul director general al Siemens, ca un partener de afaceri din Arabia Saudita cere citeva milioane de euro pentru ca i-a fost reziliat contractul inainte de termen. Daca Kleinfeld nu s-ar fi supus, era amenintat ca vor fi trimise catre Securities and Exchange Commission (SEC - organismul de control bursier) anumite documente compromitatoare. Conform „Der Spiegel", Siemens ar fi platit atunci 50 de milioane de euro, din care ar fi decontat 17 milioane de euro.

Compania este anchetata si in Statele Unite.