AK 47 - prescurtarea de la Avtomat Kalasnikova 1947 - este cea mai cunoscuta pusca de asalt din intreaga lume, fabricata in milioane de exemplare in fiecare an, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai rezistente arme - atat in timp, cat si pe ca
AK 47 - prescurtarea de la Avtomat Kalasnikova 1947 - este cea mai cunoscuta pusca de asalt din intreaga lume, fabricata in milioane de exemplare in fiecare an, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai rezistente arme - atat in timp, cat si pe campul de lupta.
In timpul Uniunii Sovietice, arma a fost infasurata in faldurile unei legende: sergentul Mihail Kalasnikov, ranit in cursul bataliei de la Briansk, si-a petrecut convalescenta gandindu-se la o noua arma automata.
Legenda sovietica ne mai spune ca sergentul Kalasnikov s-a inscris la un concurs organizat de Ministerul Apararii pe care l-a castigat cu o arma revolutionara in conceptie in anul 1943. Insa arma a intrat in productie abia in 1947, fiind adoptata de Armata Rosie abia in 1949 - trecand destul de mult timp in conditiile in care confruntarea cu Germania nazista solicita prezenta unor arme cat mai bune pe front. In prezent este destul de greu de crezut ca un sergent fara studii superioare a putut concepe singur cea mai puternica arma individuala din lume pornind de la zero.
Ideea nazista
O arma aproape identica cu AK 47 este StG 44 (prescurtarea de la Sturm Gewehr - pusca de asalt). Tactica infanteriei germane consta in echiparea fiecarui pluton cu o mitraliera care era considerata arma principala - pustile si pistoalele mitraliera fiind considerate arme de sprijin ale mitralierei. Conceptia militara germana sustinea ca cel care trage mai multe gloante are sanse mai mari sa loveasca inamicul - de aici folosirea extensiva a mitralierelor. Statisticile razboiului au dus la concluzia ca ciocnirile de infanterie aveau loc la distante de 200-300 de metri - ceea ce facea ineficiente pistoalele mitraliera care aveau efect pana in 100 de metri, iar mitralierele se dovedeau a fi arme mult prea puternice si cu un consum ridicat de munitie. Militarii germani au solicitat o arma care sa aiba putere de foc intre 200 si 300 de metri, insa sa poata fi folosita de un singur soldat in loc de trei - cati formau echipa pentru deservirea unei mitraliere. Cercetarile pentru o noua arma de infanterie au demarat in 1942, StG 44 fiind supusa testelor pe campul de lupta in aprilie 1944. La o intalnire cu comandantii frontului de est in iulie 1944 Hitler i-a intrebat pe acestia ce au nevoie - raspunsul venind imediat: "mai multe StG 44!" Pana la sfarsitul razboiului au fost produse 425.000 de pusti de asalt care au fost extrem de apreciate de militarii germani - si temute de americani si sovietici.
Cursa pentru specialisti
La sfarsitul celui de-al II lea Razboi Mondial, americanii si rusii au declansat o adevarata cursa pentru capturarea specialistilor germani in armament. Inventiile Germaniei naziste in materie de arme au fost preluate integral si dezvoltate de superputerile care se vor confrunta in Razboiul Rece. Messerschmidt 262 - primul avion de vanatoare cu reactie a constituit un prim pas catre avioanele moderne de lupta - laolalta cu principala sa arma - racheta aer-aer. Specialistul in rachete al lui Hitler, Werner von Braun a fost capturat de americani si a condus o perioada programele spatiale americane. Legenda lui Mihail Kalasnikov ar trebui revizuita - daca am putea afla cat s-a inspirat din documentatia germana a StG 44 in "inventarea" AK - 47.
Rusii sunt revoltati de contrafaceri
Mihail Kalasnikov, parintele celebrei pusti de asalt rusesti, s-a declarat indignat de faptul ca aceasta arma de asalt este contrafacuta in mai multe regiuni din lume, pretinzand chiar ca ii cunoaste pe vinovati, transmite Rompres. "Se folosesc de aceasta marca, de renumele sau. Este nedrept", a declarat in aceasta saptamana Mihail Kalasnikov, de 87 de ani, in cadrul unei conferinte de presa la Ijevsk, oras din Muntii Urali situat la 1.300 de kilometri este de Moscova, unde se afla uzina Ijmas care fabrica renumitele arme ce-i poarta numele. Potrivit responsabililor din cadrul Ijmas, pierderile anuale ale uzinei cauzate de fabricarea Kalasnikovului in Bulgaria, China, Polonia si in Statele Unite se ridica la 360 de milioane de dolari (260 de milioane de euro).
"Este o problema majora pentru noi. Este impotriva legilor internationale", a adaugat directorul uzinei de armament, Vladimir Grodetki, in fata jurnalistilor straini invitati la fata locului cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la iesirea de pe liniile de productie a primului Kalasnikov AK-47.
"Ma mira ca se reactioneaza intotdeauna la piratarea CD-urilor si a DVD-urilor, dar n-am vazut niciodata aceeasi reactie in tarile care produc exemplare contrafacute ale Kalasnikovului", a acuzat Vladimir Grodetki, evocand criticile americane vizavi de pirateria rusa din industria muzicala si a filmului. Ijmas fabrica in fiecare an aproape 100.000 de arme semiautomate Kalasnikov, in timp ce in alte uzine din lume sunt produse, in acelasi interval, 900.000 de exemplare contrafacute, sustin oficialii fabricii de armament ruse, care insista ca doar "adevaratul Kalasnikov" este de buna calitate. Pretul unui Kalasnikov fabricat in Rusia este de 400 de dolari (291 de euro), fata de 80 in China sau 120 in Polonia, afirma responsabilii uzinei.
Compania bulgara Arsenal este o veritabila bestie neagra pentru producatorul rus: fabrica pustile de asalt AR si SLR, foarte asemanatoare Kalasnikovului, atat in Bulgaria, cat si in Las Vegas (Nevada, SUA). Compania bulgara, contactata de AFP, nu a raspuns acestor acuzatii. "Statele Unite cred ca pot face tot ce vor", a criticat Nikolai Bezborodov, unul dintre cei care au colaborat la creatia Kalasnikovului. In ciuda acestor neajunsuri, uzina rusa exporta productia sa de arme in 15 tari. Anul trecut Ijmas a semnat un contract cu armata din Venezuela pentru livrarea a 100.000 de mitraliere Kalasnikov, in cadrul unui acord comercial militar mai amplu, estimat la o valoare de 3 miliarde de dolari. De asemenea, in acest an va incepe in Venezuela constructia unei uzine care sa fabrice celebra arma semiautomata. Afacerile imitatorilor Kalasnikovului denuntate de Rusia se prezinta si ele destul de bine. Irakul a anuntat recent ca a semnat un contract cu China pentru livrarea de mitraliere Kalasnikov, cu care vor fi echipati politistii irakieni.
Romania, pe lista neagra a Moscovei
Prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov a declarat, la inceputul anului, ca o serie de state est-europene continua sa practice "pirateria intelectuala" si "utilizeaza ilegal licente din perioada sovietica", in pofida propunerilor formulate de Moscova de a rezolva aceasta problema. "Deocamdata nu am primit un raspuns clar la cererile noastre din partea unor state", a precizat Ivanov, fost ministru al Apararii. Armele de tip Kalasnikov, cea mai populara arma fabricata vreodata, reprezinta o problema pentru Moscova, care nu reuseste sa impiedice raspandirea unor copii piratate.
Membrii fostului Pact de la Varsovia care au aderat la NATO - printre care se numarar si Romania - obisnuiau in trecut sa achizitioneze armament sovietic si licente de productie.
Moscova a reiterat totusi ca asemenea contracte sunt nule de mult timp, indemnand la iinlocuirea lor cu altele noi. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.