Ce descopera strainul intr-o groapa de gunoi valah? O infinita diversitate.

Teoria matematica a haosului si fizica entropiei universale par o bagatela pe linga pajistea mizeriei noastre suburbane. Magia plasticului orchestreaza uritenia micilor dihanii de vacanta: cioburi adormite, textile putrede, conserve expirate, mucuri de tigari si alte resturi se aduna spontan, salbatic si asurzitor in fata ochilor lipsiti de aparare. Cautai poate frumusetea naturii alungata din cetate, dar te trezesti cu apoteoza uritului popular. In surdina manelelor, tot ce e flegma ori scursura, fetid sau pestilential iti poate taia calea de la intrarea pina la iesirea dintr-o statiune de odihna.

Calitatile democratice ale gunoaielor publice romanesti sint irefutabile. Bogati si saraci, abonatii aprozarelor, dar si clientii noilor „supermarkets" sporesc impreuna acest cancer al spatiului civic. La dezmat participa nu doar o nestiuta gena balcanica sau cinismul mentalitatii de sclav al fostului stat comunist. Se conjuga in aceasta barbarie resemnarea mioritica si instinctul abandonului retoric. Iubim blestemul neputintei. Intre timp, muntii de gunoaie ale tranzitiei cresc si pot fi inspectati din birourile Ministerului Mediului cu ajutorul satelitilor "Google Earth."

Sintem aproape de implinirea profetiei lui Brucan, iar relatia faimosului „stupid people" cu ideea de igiena corporala - care ar include folosirea decenta a WC-ului sau tratamentul ecologic al gunoaielor menajere - nu pare ameliorata. Comparati pasajul Universitatii din Bucuresti cu zona pietonala a celor mai aglomerate gari din Londra secolului al XIX-lea si avantajul va fi net in favoarea britanicilor. Inspectati punctele sanitare dintr-un campus american si treceti apoi prin caminele din Grozavesti. Veti prefera reintoarcerea in modernitatea occidentala macar prin intermediul memorialisticii lui Dinicu Golescu.

E vara. Romania secreta parfumul tolerantei si miasmele diversitatii. Gunoaiele absorb tot ce este multicultural in umorile noastre de cetateni asistati. Vrem curatenie pe strada, verdeata in parcuri, ordine in scoala, liniste in cartier sau decenta la televizor? Sa transformam atunci melancolia intr-o agenda electorala pentru 2008. Primarii incapabili vor lua premiul "Glina" al societatii de consum.

Mihai Neamtu este cercetator in stiinte umaniste.