Alegerile pentru Parlamentul European s-ar putea desfasura in luna decembrie, a declarat ieri pentru Cotidianul presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu.Mos Craciun ar putea fi deturnat
pe la sectiile de votare In culisele politice exista o dezbatere aprinsa privind intervalul de timp in care Guvernul trebuie sa anunte data alegerilor pentru Parlamentul European. Surse de la Cotroceni sustin ca seful statului a fost avertizat de juristii sai ca euroalegerile ar putea fi aminate pina in luna decembrie, pentru ca este legiferat un termen de 90 de zile care trebuie sa se scurga intre data la care Guvernul face anuntul si scrutinul propriu-zis. Executivul a sustinut pina acum ca sint necesare doar 60 de zile inainte de alegeri, pentru ca se ia in calcul si timpul scurs pina la suspendarea procesului electoral de catre premierul Tariceanu. Cert este ca Traian Basescu isi doreste ca alegerile pentru PE sa fie convocate cit mai repede, in timp ce liberalii dau senzatia ca vor sa amine cit mai mult acest proces. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri pentru Cotidianul ca le va propune colegilor liberali din Executiv ca data alegerilor sa fie anuntata cu 90 de zile inainte. „Exista in Ordonanta de Urgenta nr. 15/2007 prin care se anunta intreruperea procesului electoral un articol ce este interpretabil. Unii sustin ca s-ar fi parcurs 30 de zile din proceduri si ca Guvernul trebuie sa faca anuntul datei alegerilor doar cu 60 de zile inainte, iar altii ca ar fi trecut 58 de zile si atunci anuntul trebuie facut cu 32 de zile inainte. Eu voi propune ca, eventual, printr-o noua ordonanta sa se reia toate procedurile de la zero. Pledez pentru aceasta varianta, pentru a se da posibilitatea PIN sa se poata prezenta in alegeri, pentru a da posibilitatea cui vrea sa faca vreo alianta cu cine si cum vrea. Nu mi se pare normal ca un partid, oricare ar fi el, sa nu poata candida sau sa faca vreo alianta, iar PIN este in aceasta situatie deoarece nu s-a inscris initial, iar in cazul in care se considera doar inghetat procesul electoral, atunci va ramine pe tusa."

In mod surprinzator, PD are o cu totul alta pozitie decit seful statului. Presedintele executiv Adriean Videanu sustine ca anuntul privind euroalegerile trebuie facut doar cu 60 de zile inainte de scrutin. Insa si el insista pentru ca voturile sa fie aruncate in urne cit mai repede. „Alegerile trebuie sa se tina cel tirziu spre sfirsitul lunii noiembrie, pentru ca altfel riscam ca in decembrie sa ne apuce sarbatorile la urne." Videanu afirma ca nu a studiat ce spun actele normative privind obligatiile Guvernului in ceea ce priveste anuntarea datei alegerilor, dar a precizat ca ii da „credit deplin lui Vasile Blaga, care a lucrat la legile respective" si care sustine teza consumarii a 30 de zile din proceduri.

Bogdan Olteanu este insa intrigat de faptul ca „multi se tem de alegeri in decembrie". „Unii nu trebuie sa uite ca Traian Basescu a cistigat presedintia in decembrie si, foarte important, alegerile parlamentare din 2008 se vor desfasura in a doua decada a lunii decembrie, pentru ca atunci se incheie mandatul actualului Parlament".

Mai multe informatii despre Parlamentul European, pe www.cotidianul.ro/select