Adrian Ciocanea, oficialul Departamentului Afacerilor Europene, considera ca solicitarile "unor partide" privind cresterea ajutoarelor sociale inseamna "a amaneta cresterea economica a Romaniei".Ciocanea a sustinut ieri o conferinta de presa, in care
Adrian Ciocanea, oficialul Departamentului Afacerilor Europene, considera ca solicitarile "unor partide" privind cresterea ajutoarelor sociale inseamna "a amaneta cresterea economica a Romaniei".Ciocanea a sustinut ieri o conferinta de presa, in care a declarat ca "pentru unii" cresterea economica, rezultata in urma a sase-sapte ani de politici de liberalizare si a trei ani de politici liberale, este "un seif ce trebuie deschis si cheltuit doar pentru imagine"."Solicitarile unor partide de crestere a ajutoarelor sociale inseamna a amaneta cresterea economica a Romaniei", a spus Ciocanea. Potrivit acestuia, o crestere a consumului va insemna un deficit de cont curent crescut. El a declarat ca scaderea CAS urmareste cresterea competitivitatii economice a Romaniei, pentru ca, prin aceasta masura, se reduce presiunea fiscala pe companii. Pe de alta parte, seful DAE a respins declaratiile presedintelui PSD, Mircea Geoana, potrivit caruia actuala putere a reusit o "rata zero" de absorbtie a fondurilor UE si l-a indemnat pe acesta sa ii intrebe pe primarii PSD daca au proiecte pentru aceste fonduri.Ciocanea a declarat ca problema ratei de absorbtie a fondurilor europene, pentru care actuala putere este criticata de politicieni, este una falsa, intrucat in Romania abia au inceput sa intre fondurile. Autoritatile locale trebuie sa aiba proiecte si sa inceapa sa faca cheltuieli care ulterior vor fi decontate, a spus oficialul Departamentului Afacerilor Europene (DAE).Ciocanea a mentionat ca, astfel, cel mai important rol in absorbtia fondurilor europene nu il are Guvernul, ci autoritatile locale, ce trebuie sa intocmeasca proiecte care sa poata fi finantate din bani europeni.Conform lui Ciocanea, declaratiile politicienilor, inclusiv cele ale lui Mircea Geoana, pe aceasta tema, devin obositoare. "Geoana sa-i intrebe pe primarii PSD daca au proiecte pentru fonduri europene", a spus Ciocanea, tinand sa sublinieze ca sintagma "absorbtie zero" este o eroare. Ciocanea a spus ca in conferintele sale de presa viitoare va aduce in discutie si alte "declaratii iresponsabile" ale unor politicieni. El a subliniat ca nu are dosare pentru astfel de politicieni, dar ca doreste ca dezbaterile din campania electorala pentru alegerile europarlamentare sa vizeze si teme europene importante, nu doar dispute politice interne. Mircea Geoana a declarat, intr-un interviu acordat duminica agentiei Mediafax, ca in campania electorala pentru alegerile europene partidul sau va marca faptul ca, dupa trei ani de guvernare de dreapta, Romania a avut un prim an de dupa aderare complet ratat, cu o rata penibila de absorbtie de fonduri europene si cu o prestatie lamentabila in postura de nou membru al Uniunii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.