Seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul de flotila Dorin Danila, afirma ca unicul submarin al Marinei Militare, "Delfinul", va iesi iarasi in larg dupa mai bine de zece ani cat a fost legat la chei. Potrivit contraamiralului de flotil
Seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul de flotila Dorin Danila, afirma ca unicul submarin al Marinei Militare, "Delfinul", va iesi iarasi in larg dupa mai bine de zece ani cat a fost legat la chei. Potrivit contraamiralului de flotila, submarinul este absolut necesar pentru antrenarea echipajelor de pe fregate si corvete. Totodata, seful Fortelor Navale anunta doua proiecte majore de achizitii, care se vor derula pana in 2012.
Astfel, vor fi achizitionate vanatoare de mine si patru corvete, necesare pentru a indeplini obiectivele puse de NATO: siguranta cailor de comunicatii din punct de vedere al luptei contra minelor si apararea impotriva submarinelor.


Jurnalul National: Fortele Navale ale Romaniei au fost primele care au trecut la folosirea de militari profesionisti. Puteti face un prim bilant al prezentei acestora in Marina Militara?
Contraamiral de flotila Dorin Danila: Am fost intr-adevar structura care a finalizat prima profesionalizarea fortelor. Chiar din decembrie 2004 fortele noastre au fost total profesionalizate, renuntandu-se la militarii in termen. Ma refer mai ales la anumite specialitati precum scafandri, radiotelegrafisti, pentru ca perioada stagiului militar era insuficienta pentru pregatirea lor. Cursurile de pregatire pentru anumite specialitati se pot duce dincolo de doi si chiar cinci ani. Tocmai de aceea a fost nevoie ca unele dintre structuri sa le incadram cu militari care anterior facusera armata. Ulterior, o data cu profesionalizarea totala a Fortelor Navale, am reusit sa incadram si sa tinem la nivelul cerut militarii voluntari.


Ati avut probleme cu recrutarea profesionistilor?
Problemele care au aparut sunt legate de zona in care a trebuit sa recrutam acesti oameni. In zona Constanta, spre exemplu, cererea n-a fost atat de mare, in schimb, la Tulcea, Braila, zone care si din punct de vedere economic nu sunt deosebit de dezvoltate, n-am avut probleme. Am avut si doi si trei candidati pe loc. In zona Constanta, Mangalia, in general nu am avut concurenta. La fel am avut fluctuatii si in functie de perioada cand am facut aceste angajari: pe perioada verii in zona Constanta si Mangalia nu s-a reusit sa se asigure numarul de candidati. In schimb, s-a reusit acest lucru pe perioada iernii. Ca o prima concluzie, angajarea acestor militari pe baza de contract a fost benefica pentru Fortele Navale, si spun acest lucru deoarece am scapat de o serie de probleme. Inainte veneau obligati, in vreme ce acum conceptul lor de a-si indeplini misiunile este altul. A doua problema care a disparut este cea referitoare la costuri. Inainte era nevoie sa se reia mereu ciclurile de instructie, incepand de la etapa soldatului si pana la cea a specialistului, iar durata stagiului militar nu ne permitea sa ajungem cu pregatirea pentru nivelul normal de echipaj al unei nave. Suplimentar, cheltuielile legate de pregatirea si de mentinerea starii de operativitate a navelor sunt altele cu acesti militari angajati. Noi trebuie sa le mentinem nivelul de instructie si, periodic, sa existe un flux de reevaluare pentru mentinerea standardelor de interoperabilitate.


Programe de achizitiiMarina Militara si-a fixat ca obiectiv dotarea cu patru corvete. De ce este nevoie de aceasta achizitie?
Acesta este unul dintre programele majore de achizitii ale Armatei. Statului Major al Fortelor Navale i-au revenit doua programe: cel de vanatoare de mine si cel de corvete. Fortele Navale trebuie sa raspunda la doua dintre obiectivele pe care ni le-a pus NATO: siguranta cailor de comunicatii din punct de vedere al luptei contra minelor si al doilea, pentru apararea impotriva submarinelor, mai ales in ape de adancimi mici.

Pentru amandoua categoriile de nave pe care vi le-am specificat s-a ajuns la concluzia, in urma unei analize, ca resursa pentru acestea este depasita. Navele actuale sunt depasite moral si fizic. Ele sunt realizate la inceputul anilor a€™80, pana in a€™86 cele mai noi, cu tehnica militara exclusiv specifica Tratatului de la Varsovia. Sigur, ne-am mandrit ca ele au fost realizate in Romania, in Santierul Naval Mangalia, atat cele de la fluviu, cat si cele maritime, dar au un mare dezavantaj. Aceste nave nu raspund standardelor NATO. Din punct de vedere conceptual, al ducerii luptei, este clara diferenta intre conceptia dinainte de a€™89 si cea de astazi. In acelasi timp, problema pe care eu o consider vitala este cea referitoare la conditiile de viata la bordul acestor nave, care pe o mare rea sunt deosebit de grele. Programul de achizitie a celor patru corvete speram noi sa se realizeze de la sfarsitul acestui an si sa se termine in 2012. Tot acest orizont de timp il vizam si pentru vanatoarele de mine.


Exista vreo sansa ca submarinul "Delfinul" sa fie iarasi operational?
Submarinul "Delfinul" il pregatim si avem mare nevoie de el. Spun acest lucru pentru ca 15 ani am lucrat intr-o unitate de vanatoare de submarine si, atat timp cat nu ai certitudinea, si ma refer la cel care vaneaza submarinul, ca ai urmarit sau ai stabilit ca si contact de hidrolocatie existenta unui submarin, nu vei putea sa apreciezi situatia la adevarata valoare. Mediul subacvatic este foarte inselator din punct de vedere al propagarii undelor acustice si de la o ora la alta se poate schimba. Este important ca oamenii care se vor pregati pe cele doua fregate, pe corvetele aflate in dotare sa aiba certitudine ca tinta pe care au urmarit-o este cea reala si este la fel, foarte important si in pregatirea hidrometistilor. Deprinderea aceasta se capata dupa foarte multe ore de cautare pe submarine reale. Pe "Delfinul" il veti vedea in larg, deocamdata il veti vedea nu scufundandu-se. Eu sunt optimist din acest punct de vedere si cred ca anul 2009 ne va gasi cu submarinul in functiune.


Cum apreciati evolutia fregatelor britanice intrate in dotarea Fortelor Navale?
Cele doua fregate sunt, in momentul de fata, in faza de evaluare. Regele "Ferdinand" a fost certificata la nivel national, cu avizul structurilor de certificare NATO. Urmeaza ca "Regele Ferdinand" sa participe in septembrie la o aplicatie NATO, ocazie cu care nava va fi afirmata. Afirmarea inseamna recunoastere din partea NATO ca aceasta nava poate sa indeplineasca misiuni pe mare. Nivelul de misiuni pe mare pe care le pot indeplini fregatele la acest moment este corespunzator dotarii pe care le au. Dorinta noastra si unul dintre obiective este de a trece la etapa urmatoare, de modernizare a acestor fregate. Modernizarea presupune cresterea capabilitatilor de lupta atat antinava, cat si antiaeriana si antisubmarina. Este foarte important ca si contractul de suport logistic pe termen lung sa fie incheiat. Urmeaza ca intr-o perioada destul de scurta, apreciez eu, sa fie si semnat. Operatiunile mari care vor fi efectuate la bordul fregatelor isi vor arata efectul si la nivelul de operativitate.


Angajamente indepliniteCe obiective v-ati propus la preluarea functiei de sef al Statului Major al Fortelor Navale?
In primul rand, imi doresc ca aceasta  categorie de forte sa fie una moderna, supla si sa raspunda cerintelor Romaniei de aparare la mare, in zona de responsabilitate a Marii Negre si oriunde Romania are interese maritime. La fel, si in zona fluviala. Este de asemenea important sa reusim sa ne modernizam, sa punem in aplicare acele programe de modernizare, de redotare. Totodata, este foarte important sa ne realizam angajamentele pe care ni le-am asumat fata de NATO.



Carte de vizitaS-a nascut la Brasov, la 29 iunie 1953 A absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", fiind repartizatpe functia de comandant serviciu de lupta comunicatii si radiotehnica la bordul unei nave antisubmarin. In anul 1980 a fost promovat ofiter cu comunicatiile in statul major al unitatii, apoi, dupa un an, a fost numit comandant de nava in aceeasi unitateIn 1983 a absolvit Facultatea de Comanda si Stat Major din Academia Militara. La absolvire a fost numit sef de stat major al unei unitati de nave dragoare, functie pe care a indeplinit-o timp de sase ani. Intre 1989 si 1990 a activat ca ofiter in Biroul Operatii al comandamentului Diviziei 42 Maritime. Intre 1990 si 1994 a indeplinit functia de sef de Stat Major al Divizionului 50 Vanatoare Submarine,apoi, pentru cinci ani, a fost comandant al Divizionuluide Fregate. A indeplinit apoi functiile de sef de Stat Major al Brigazii de Nave Antisubmarin si loctiitor al comandantului Flotilei 2 MaritimeIntre 2001 si 2002 a fost sef al Sectiei Doctrina si Regulamente la Statul Major al Fortelor Navale; intre 2002 si 2005 a fost comandant al Centrului 39 Scafandri, apoi comandant al Bazei Navale; La 1 iunie 2006 a fost numit comandant al Comandamentului Flotei.n La 3 noiembrie 2006 a fost inaintat la gradul de contraamiral de flotila si a fost numit sef al Statului Major al Fortelor Navale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.