BCE, FED si banca Japoniei au aruncat in total pe piata echivalentul a aproximativ 250 de miliarde de euro.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mai aruncat ieri in piata inca 47,66 miliarde de euro, pentru a compensa lipsa de lichiditati creata de criza creditului ipotecar din Statele Unite ale Americii. Forul european a atins, cu tot cu injectiile de saptamina trecuta, 203,66 miliarde de euro, record absolut. Banca centrala a Japoniei a pus si ea la dispozitia bancilor aproximativ o mie de miliarde de yeni, echivalentul a aproximativ sase miliarde de euro. Rezerva Federala, sistemul american al bancilor centrale, a aruncat pe piata 38 de miliarde de dolari intr-o zi, cea mai mare infuzie de capital dupa 11 septembrie 2001. Sumele sint destinate linistirii bancilor si investitorilor din interiorul si din afara SUA, in contextul pe care l-au creat pierderile inregistrate pe piata creditelor ipotecare de mare risc si temerile privind inrautatirea conditiilor de creditare.

Nervozitatea pe piata este provocata de temerile ca fondurile de investitii, care au fost afectate de problemele de pe piata creditelor cu risc ridicat, isi vor compensa pierderile prin vinzari masive de actiuni la burse, ceea ce ar determina deprecierea brusca a titlurilor multor societati listate. „Avind in vedere mentinerea unei stari de incertitudine pe piata, prevedem riscuri pe termen scurt privind monede preferate pentru imprumuturi (yeni si franci elvetieni) si anticipam ca dolarul va fi sustinut fata de anumite valute cu randament ridicat, pentru perioada in care lipsa de lichiditate va continua sa se manifeste", a declarat pentru Reuters un analist valutar al JP Morgan.

BCE, care a fost prima dintre marile banci centrale care au decis sa intervina pe piata in cursul saptaminii trecute, introducind fonduri pe piata pentru a evita o criza a lichiditatii pe termen scurt, a anuntat ca va mai lua decizii asemanatoare, precizind ca poate constata o normalizare a conditiilor de pe piata. FED a declarat de asemenea, prin intermediul unui comunicat, ca va continua sa introduca bani in piata. Criza de pe piata creditelor imobiliare cu risc ridicat din Statele Unite, asa-numitele subprime, s-a propagat pe piata interbancara, mai ales in zona euro, noteaza AFP. Bancile au refuzat sa-si mai imprumute bani si au redus volumul de lichiditati aflate in circulatie pe piata. Cea mai drastica masura a luat-o principala institutie de credit din Franta, BNP Paribas, care si-a inchis trei fonduri de investitii ca urmare a instabilitatii provocate de criza din Statele Unite. De altfel, si Deutsche Bank, cea mai importanta banca germana, se afla alaturi de Commerzbank in postura de creditor fata de gigantica firma americana de credite imobiliare HomeBanc, aflata in faliment.

Desi au menirea de a linisti pietele pe termen scurt, asigurind surse de finantare pentru institutiile de credit, infuziile de capital ale bancilor centrale pot avea efecte inflationiste. De altfel, euro s-a depreciat fata de yen si dolar ca urmare a anuntului facut de Banca Centrala Europeana. Pe de alta parte, dupa cum observa si „Wall Street Journal", FED se afla in fata unei dileme: sa pompeze in continuare fonduri, ceea ce ar eroda mesajul sau antiinflationist, ori sa se confrunte cu o veritabila paralizare a pietelor de credit. Economia Japoniei a fost mai putin afectata de criza americana.

Leul se apreciaza Moneda nationala a avut de cistigat in urma vinzarilor masive de valuta de pe pietele din regiune. In sedinta de ieri, leul a cistigat mai mult de un ban fata de euro. Dupa deschiderea sedintei valutare locale la cursul de 3,1970-3,2020 lei/euro, moneda nationala a avut o tendinta de apreciere, ca urmare a unor ordine mai mari de vinzare de valuta, ajungind la o cotatie maxima de 3,1900 lei/euro, potrivit dealerilor. Pina la jumatatea zilei, cotatia euro a revenit si s-a mentinut peste 3,19 lei, insa vinzarile de valuta mai mari au apreciat din nou leul, care a inchis sedinta de luni la o cotatie de cumparare de mai putin de 3,19 lei/euro. Bursa de la Bucuresti a fost destul de cuminte, inregistrind usoare scaderi ale principalilor indici BET si BET-C. Indicele care urmareste evolutia SIF a urcat usor, cu 0,2%. BRD a fost vedeta zilei, acaparind aproximativ 49% din totalul tranzactiilor.