Consultantul international Vadim Benyatov - acuzat in "Dosarul privatizarilor" - poate parasi Bucurestiul si implicit Romania, neavand alta interdictie, in urma unei decizii definitive a instantei supreme. Inalta Curte de Casatie si Justitie a jud
Consultantul international Vadim Benyatov - acuzat in "Dosarul privatizarilor" - poate parasi Bucurestiul si implicit Romania, neavand alta interdictie, in urma unei decizii definitive a instantei supreme. Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat ieri contestatia procurorilor la decizia instantei inferioare potrivit careia Benyatov este liber de interdictii. Judecatorii au respins recursul procurorilor, consultantul international putand astfel sa paraseasca Romania, pe numele sau nemaiexistand o alta masura preventiva.
Avocatul lui Benyatov a declarat ca instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis - atunci cand a revocat pentru 30 de zile masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea - ca procurorii nu prezinta "garantia de impartialitate, chiar daca au calitatea de magistrat" si de aceea nu pot hotari in privinta masurilor preventive. Totodata, aparatorul a sustinut, citat de Mediafax, ca lui Vadim Benyatov, fiind cetatean american, i se incalca o serie de drepturi civile, cum ar fi cel la familie sau de a beneficia de o interventie chirurgicala.
De partea cealalta, reprezentantul Ministerului Public a sustinut ca instanta Curtii de Apel Bucuresti s-a substituit altei puteri a statului atunci cand a decis ca procurorul nu are calitate de magistrat si de aceea a considerat mandatul lui Benyatov prelungit de procurori nul si ilegal. De asemenea, procurorul de sedinta a aratat ca lucrarile dosarului stagneaza din 19 februarie de cand s-a inceput faza procedurala in care lui Benyatov i se prezinta actele dosarului.
Ordonanta lovita de nulitate
Curtea de Apel Bucuresti a constatat luna trecuta ca fiind ilegala si lovita de nulitate absoluta ordonanta procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 16 iulie prin care s-a dispus in cazul lui Vadim Benyatov prelungirea obligarii de a nu parasi localitatea. Instanta a constatat, potrivit Mediafax, ca masura preventiva este ilegala si nejustificata si a dispus revocarea obligarii de a nu parasi localitatea Bucuresti pentru 30 de zile. Concret, procurorul, potrivit procedurii, a decis prelungirea interdictiei in cazul Benyatov, acesta a contestat ordonanta, iar instanta Curtii de Apel Bucuresti a apreciat-o ca fiind ilegala.
Benyatov a fost eliberat din arest la inceputul anului, instanta suprema apreciind ca nu prezinta pericol social, astfel ca s-a inlocuit masura de incarcerare cu cea de a nu parasi Bucurestiul pe parcursul cercetarilor. Din luna in luna, Parchetul a prelungit masura preventiva. Vadim Benyatov a asigurat autoritatile romane ca se va prezenta in fata instantei de cate ori va fi necesar.
"Credit Suisse saluta decizia de astazi (luni - n.r.) a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Suntem foarte incantati de faptul ca Vadim Benyatov, managing director al Credit Suisse, isi poate relua viata personala si profesionala dupa mai mult de opt luni petrecute in Romania. Vadim a asigurat autoritatile ca se va prezenta in fata instantei ori de cate ori va fi necesar sa-si apere reputatia", se arata intr-o declaratie Credit Suisse.
Dosar disjuns
Lucian Curelariu - Ziua foto Judecarea dosarului privatizarilor se reia luna viitoare la Curtea de Apel Bucuresti, insa acuzele aduse lui Vadim Benyatov au fost disjunse intr-o alta cauza. Judecarea dosarului in care Stamen Stanchev (foto), Radu Donciu si Dorinel Mucea sunt acuzati de spionaj fusese amanata anterior din cauza ca rechizitoriul prin care Stanchev a fost trimis in judecata nu fusese tradus in bulgara. Anterior, avocatii cerusera amanarea discutiilor pe motiv ca au nevoie de mai mult timp pentru studierea dosarului cauzei, care cuprinde 104 volume a cate 500 de file fiecare. Totodata, avocatii au invocat mai multe nelamuriri pe care le au fata de interceptarile telefonice, aratand ca doresc sa le clarifice pana la inceperea judecarii pe fond a procesului. Procesul a inceput in 20 aprilie doar cu judecarea acuzatiilor aduse omului de afaceri bulgar Stamen Stanchev - consultant international, lui Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului. Acuzele aduse lui Vadim Benyatov au fost disjunse intr-un alt dosar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.