Politia israeliana crede ca directorul unei companii israeliene falimentare din domeniul constructiilor, Yona Boaz, s-ar ascunde in Romania. Boaz, acuzat de frauda in Israel, a disparut joia trecuta, trimitandu-si bunurile peste hotare, destinatia sa finala nefiind cunoscuta.

Pe numele lui Yona Boaz este pregatit un mandat de arestare, unitatea nationala antifrauda a politiei israeliene emitand suspiciunea privind refugierea lui Boaz in Romania dupa ce convorbirile telefonice ale parintilor acestuia, aflati in Israel, au fost puse sub ascultare.


SPRE EUROPA DE EST. Site-ul israelian de stiri Ynet afirma, intr-un articol amplu dedicat cazului Boaz, ca acesta ar fi avut ca directie un stat din Europa de Est, calatorind via Londra. Pe lista statelor in care se banuieste ca ar putea fi Yona Boaz se mai afla si Ungaria, Rusia, Marea Britanie si Franta, adauga si publicatia economica Globes.


FALIMENTAR. Ziarele israeliene scriu de cateva zile despre falimentul companiei sale israeliene, Heftsiba. Astfel, Ynet relata despre sute de persoane, clienti ai firmei israeliene a lui Yona Boaz, care au navalit in apartamentele aflate inca in constructie in diverse localitati, cum ar fi Beit Shemesh, Modiin Illit, Beitar Illit si Maale Adumim (cu populatie majoritar religioasa), contractate la Heftsiba Ltd., care isi pregatea intrarea in faliment. La acel moment, pe piata circulau zvonuri conform carora compania lua in calcul declansarea procedurilor de faliment si numise o echipa de contabili, economisti si avocati care sa examineze problema si sa pregateasca un plan de redresare.

Grupul Heftsiba, condus de Mordechai si de Boaz Yona (tatal si fiul), si-a desfasurat activitatile din 1960 construind circa 30.000 de locuinte in intregul Israel, iar in prezent construieste 4.000 de complexuri de locuinte, relateaza Ynet.


CU OCHII PE ROMANIA. Conform datelor oficiale, compania israeliana intentiona sa construiasca 800 de "unitati" in Romania si sa-si extinda activitatile in Polonia. In Ungaria, compania a dus la bun sfarsit proiecte rezidentiale si detine un hotel in Budapesta. In SUA, compania intentiona sa construiasca un imobil rezidential in Manhattan si studia oferte din domeniile turistic si comercial.

In Romania, compania lui Yona Boaz anunta intentia de a investi impreuna cu grupul Apollo Real Estate circa 13 milioane de euro in achizitia unui teren in orasul Voluntari, pentru a ridica un ansamblu rezidential cu circa 1.000 de apartamente, conform informatiilor furnizate de cele doua societati. In noiembrie anul trecut, companiile Heftsiba Diur si Electra anuntau achizitionarea unui teren in Bucuresti, in valoare de 3,5 milioane de euro, si intentia de a construi un ansamblu imobiliar cu 466 de apartamente, valoarea investitiei fiind estimata la 53 milioane de euro, conform unor informatii date publicitatii de publicatia economica israeliana Globes.

Zilele trecute s-a auzit ca firma de afaceri imobiliare Electra urmeaza sa cumpere 90% din Heftsiba, pentru suma de 6,95 de milioane de dolari, dar afacerea neclara si pretul scazut au facut banca sa puna la indoiala stabilitatea companiei. Intr-o sedinta-fulger a consiliului director, care a fost convocata joia trecuta, Electra, care este detinuta de Gershon Zalkind, a decis sa renunte la achizitie.


COINCIDENTA? Avocatul omului de afaceri israelian, Ronel Fischer, s-a aflat zilele trecute in Bucuresti. Conform Ynet, Fischer a stat la Hotelul Marriott, unde a avut mai multe intalniri cu omul de afaceri Yair Biton, interesat de preluarea companiei Heftsiba, aflata in faliment. "Nu voi nega, daca veti spune ca m-am intalnit cu Yona", a spus avocatul, citat de Ynet. "Dar nu este adevarat. Am venit aici pentru motive diferite", a adaugat acesta, lasand chestiunea in coada de peste.


TRANSFER DE FONDURI. Tot Ynet sustine ca Boaz isi vede in continuare de afaceri in Europa de Est, unde si-a transferat cea mai mare parte din banii pe care i-ar fi obtinut prin frauda in Israel. El este banuit ca ar fi transferat fonduri in valoare totala de 120 de milioane de sekeli (circa 21 de milioane de euro) in favoarea unor afaceri proprii - proiecte imobiliare in Romania si in Rusia. Pentru a elucida situatia companiei, politia israeliana a interogat zeci de persoane, inclusiv angajati ai companiei.


ANCHETA. In cadrul aceleiasi anchete urmeaza sa fie convocat la interogatorii si tatal lui Yona Boaz, Mordechai, dupa ce politia a primit noi informatii privind posibila implicare a acestuia in cazul fiului. Mordechai este fondatorul companiei Heftsiba (in 1960) si declara ca a fost surprins de falimentul companiei si de actiunile fiului sau. Insa directorul financiar al companiei Heftsiba Jerusalem Gold, Motti Netanel, a intervenit, contrazicandu-l. El a afirmat ca Mordechai stia ca fiul sau retrage zeci de milioane de sekeli din fondurile companiei, dar nu a facut nimic pentru a-l opri, relateaza Ynet.


CU TOT CU NEVASTA. Duminica trecuta, Banca Leumi a cerut justitiei sa o declare in faliment si pe sotia lui Boaz Yona, Tamar. Potrivit bancii, Tamar Yona a girat imprumuturile facute de sotul ei cu putin timp inainte ca ei doi sa paraseasca Israelul. In solicitarea adresata justitiei, Banca Leumi afirma ca "absenta lui Tamar Yona si faptul ca a parasit tara fara sa lase vreo urma dovedesc ca este un act de faliment".Un oficial de rang inalt al companiei Heftsiba a incercat sa se sinucida joia trecuta intr-un hotel din Ierusalim si a fost transferat, in stare stabila, la Spitalul Hasassah Ein Kerem, din Ierusalim.

Declararea falimentului companiei ar urma sa protejeze zeci de familii care au achizitionat apartamente prin proiectele Heftsiba. Datoriile totale ale companiei sunt estimate la aproximativ 800 de milioane de sekeli (aproximativ 160 de milioane de euro).

Bucuresti: "Yona nu e in tara"Yona Boaz apare in scriptele de la Registrul Comertului in calitate de administrator al societatii YBSN Enterpreneurship Ltd. care controleaza subsidiara romaneasca YBSN Pipera Investments SRL. Potrivit datelor oficiale, Yona Boaz, nascut la 6.06.1960, este desemnat pentru un mandat de 99 de ani ca administrator al YBSN Enterpreneurship Ltd. si, prin urmare este singurul care detine controlul si in societatea romaneasca.

Sediul societatii se afla intr-un apartament din chiar aceeasi cladire unde functioneaza Directia Generala de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti, respectiv pe Strada Bibescu Voda nr. 1. Potrivit afisajului administratiei cladirii, la apartamentul unde figureaza YBSN Pipera Investments SRL locuiesc doua persoane.

De la ferestrele apartamentului de la etajul al saselea angajatii societatii au vedere chiar spre Piata Unirii, inima centrului civic al Capitalei romanesti. Pe usa metalica a firmei, surpriza, este inscriptionata chiar Heftsiba - societatea adusa la faliment, potrivit anchetatorilor, de Yona Boaz.

Aici ne deschide un barbat marunt si carunt care pare timorat de intrebarea noastra in legatura cu o presupusa existenta a lui Yona Boaz la adresa. In spatele lui se vede un panou de prezentare a aceleiasi societati israeliene Heftsiba. "Domnua€™ Boaz nu este in tara", isi face curaj interlocutorul pana la urma sa ne convinga. Si nici nu stie cand ar veni. Iar cu directorul societatii, ne mai spune, putem discuta abia peste o saptamana, cand se intoarce dintr-o delegatie.

Dialogul este supravegheat de undeva din spate de un cetatean israelian, potrivit aparentelor, cu aspect viguros, de om insarcinat cu paza, si nu de specialist in invarteli de milioane de euro.