Liberalii asteapta ca social democratii sa-si formuleze cererile.

Intre 30 august si 2 septembrie, Delegatia Permanenta a PNL, convocata la Neptun, va decide strategia politica pentru urmatoarea perioada si relatia cu PSD, dupa ce principalul partid de opozitie isi va formula cererile, a declarat ieri secretarul general al PNL, Dan Motreanu (foto).

„Nu se pune in discutie deocamdata o alianta cu PSD. Dar, in perspectiva, daca luam in discutie faptul ca programul Aliantei D.A. avea elemente importante de stinga, s-ar putea discuta", a declarat Motreanu, precizind ca este vorba de o parere personala. Recent, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca PSD conditioneaza sprijinul parlamentar acordat Guvernului de adoptarea unor legi sociale - reducerea TVA la alimente, cresterea salariilor, subventionarea locuintelor pentru tineri. Si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declara ieri ca, „fara o intelegere formala" cu PSD, actualul Guvern nu poate rezista.

Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a precizat ca si pina acum sprijinul PSD a fost negociat punctual, pe fiecare lege. Comentind declaratia lui Mircea Geoana conform careia aliantele de guvernare de doctrine diferite din Ungaria si Germania au fost posibile datorita unui program de guvernare negociat minutios, Motreanu a apreciat ca in viitor sint posibile coalitii de curente ideologice opuse, cu un program comun. „Nu ne intereseaza foarte mult. Avem un program, al guvernului Tariceanu II", a spus el. Acesta a reamintit ca programul Aliantei D.A. era unul de centru- stinga, care continea multe elemente de stinga propuse de PD, pe atunci de alta orientare, lucru contestat in acea vreme de unii liberali. Oficial, guvernul Tariceanu II functioneaza. Secretarul general al PNL a declarat ca, in principiu, PNL ar trebui sa discute cu PSD politicile de stinga si bugetul pe anul viitor. Motreanu a precizat ca, in cazul in care PSD revine asupra sprijinului parlamentar, PNL va trebui sa negocieze cu alte partide parlamentare, iar daca nu, ramine varianta motiunii de cenzura.

PSD vrea posturi in teritoriu Presedintele executiv al PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ieri ca formatiunea pe care o reprezinta colaboreaza bine in judet cu PNL si spune ca pentru asta ar trebui sa primeasca si niste posturi. „Din punctul nostru de vedere, pe plan local, colaboram bine cu PNL. Daca tot trebuie sa dansam in continuare tangou impreuna, cred ca trebuie sa ne asumam, daca la nivel central nu se poate, macar la nivel local, conducerea unor institutii deconcentrate", spune Prioteasa. El sustine ca intrarea la guvernare a fost discutata si la intilnirea dintre liderul PSD, Mircea Geoana, si presedintii de Consilii Judetene ai PSD. „Daca am intra la guvernare, conditia ar fi sa primim niste ministere-cheie. Au fost doar niste propuneri", dezvaluie pesedistul doljean. (R.B.)