Ziua Marinei Romane, Ziua Artileriei Antiaeriene si a Rachetistilor

Este ziua 227 a anului / Au mai ramas 138 de zile

SoareleRasare la 6:18 Apune la 20:22


LunaRasare la 8:45 Apune la 21:21
Primul patrar (Lu
Ziua Marinei Romane, Ziua Artileriei Antiaeriene si a Rachetistilor

Este ziua 227 a anului / Au mai ramas 138 de zile

SoareleRasare la 6:18 Apune la 20:22


LunaRasare la 8:45 Apune la 21:21
Primul patrar (Luna in crestere) 20 august / Luna plina 28 august / Ultimul patrar (Luna in descrestere) 4 septembrie / Luna noua 11 septembrie


Sarbatoare crestinaAstazi crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului. Fecioara Maria ocupa un loc aparte in cultul crestin, ea fiind numita "Cea dintai dintre sfinti". Un inger a instiintat-o pe Fecioara Maria cu privire la mutarea ei de pe pamant la viata cereasca. La aflarea vestii, Fecioara s-a suit pe Muntele Maslinilor ca sa se roage. S-a intors acasa, a impartit vaduvelor vesmintele sale si, culcandu-se pe pat, a facut rugaciune pentru intarirea lumii si pentru pace. Binecuvantand pe toti cei de fata, si-a dat sufletul in mainile Fiului si Dumnezeului ei. Dupa credinta sfintei Biserici, trupul Maicii Domnului nu a cunoscut putrezirea, nici nu a ramas in mormant. Ea a fost ridicata de ingeri, cu trup cu tot, la ceruri.


Calendar crestin-ortodox: Adormirea Maicii Domnului

Calendar romano-catolic: Adormirea Maicii Domnului; Sf. Tarciziu, mucenic

Calendar greco-catolic: Adormirea Maicii Domnului

Psalmul 123. O cantare a treptelor
De n-ar fi fost Domnul cu noi, sa spuna Israel! De n-ar fi fost Domnul cu noi, cand s-au ridicat oamenii impotriva noastra, de vii ne-ar fi inghitit pe noi, cand s-a aprins mania lor impotriva noastra. Apa ne-ar fi inecat pe noi, suvoi ar fi trecut peste sufletul nostru. Atunci ar fi trecut peste sufletul nostru valuri inspaimantatoare. Binecuvantat este Domnul, Care nu ne-a dat pe noi spre vanare dintilor lor. Sufletul nostru a scapat ca o pasare din cursa vanatorilor. Cursa s-a sfaramat si noi ne-am izbavit. Ajutorul nostru este in numele Domnului, Cel ce a facut cerul si pamantul. Amin!


Proverbul zilei: "Cu ciurul nu aduci apa"
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


S-a intamplat aziIn Romania
1517 - Sfintirea bisericii episcopale din Curtea de Arges, in prezenta lui Theolept I, patriarhul ecumenic de Constantinopol. Cu acest prilej, este canonizat Nifon, fost patriarh ecumenic de Constantinopol. Prima canonizare savarsita pe teritoriul romanesc;
1595 - Oastea otomana ocupa Bucurestii, bisericile sunt transformate in moschei, iar manastirea lui Alexandru Voda (mai tarziu Manastirea "Radu-Voda") este fortificata ("palanca lui Sinan-Pasa");
1714 - Constantin Brancoveanu, cei patru fii ai sai si Ianache Vacarescu sunt decapitati la Constantinopol;
1947 - Legea pentru cedarea catre Banca Nationala a Romaniei a aurului, valutelor efective si altor mijloace de plata straine, urmand ca ulterior orice tranzactie in aur sa se efectueze numai pe baza autorizatiei acesteia.

In lume
1947 - India isi castiga independenta fata de Regatele Unite. Jawaharlal Nehru comunica natiunii Declaratia de Independenta a Indiei si devine primul ministru al Indiei.

Nascuti la 15 august
1769 - Napoleon Bonaparte, imparat al Frantei (m.1821);
1896 - Sica Alexandrescu, regizor ( m. 1973).


Click istoricLa 15 august 1530 s-a incheiat constructia bisericii noi a Manastirii Humor, ctitoria marelui logofat Teodor Bubuiog. Manastirea Humor a fost una dintre cele mai importante ctitorii boieresti din Moldova secolului al XVI-lea. Sfantul locas se inalta la o distanta de vreo 300 de metri de ruinele unei mai vechi biserici manastiresti a carei constructie a fost realizata inca de pe vremea lui Alexandru cel Bun. Din punct de vedere al arhitecturii, biserica Manastirii Humorului aduna acele noutati proprii acestei vremi integrate tipului deja definit in vremea exceptionalei dezvoltari de sub domnia lui Stefan cel Mare.


Credinte populare, traditii, semneFecioara Maria apare in Panteonul romanesc sub nume diferite: Santamaria Mare (15 august), Santamaria Mica (8 septembrie) si cu sinonimele lor, Maica Precesta, Precesta Mare si Precesta Mica. Santamaria Mare este cea mai indragita divinitate feminina de catre romani. Rivalizeaza, uneori, cu dragostea Mantuitorului. Este invocata de fete pentru grabirea casatoriei, de femei pentru usurarea nasterii, de pagubiti pentru prinderea hotilor, de descantatoare pentru vindecarea bolilor. Binecuvanteaza boii, vacile, oile si porcii pentru ca au incalzit-o si hranit-o in timpul nasterii domnului Iisus in grajdul lui Craciun, randunelele pentru ca au vestit invierea lui Iisus. In schimb, a blestemat calul pentru ca a rontait si tropait in timpul nasterii sau ca a mancat fanul in care a fost ascuns Pruncul, paianjenul pentru ca a intrecut-o la tors, lemnarul pentru ca i-a facut Mantuitorului crucea grea. Pe feciorul zburdalnic, Navalnicul, care a speriat-o cand mergea cu Iisus in brate la molifta, la 40 de zile de la nastere, il transforma in buruiana folosita in farmecele de dragoste. Are trasaturile Nascatoarei, a Marii Zeite neolitice, invocata in momentele de grea cumpana ale omului. In basme ajuta eroinele sa iasa din impas, dar le pedepseste cu asprime cand ii incalca ordinele, vindeca boli grele, reda vederea fiicei orbite de mama vitrega, inzestreaza fecioara vrednica si ascultatoare si o casatoreste cu fiul de imparat etc.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.