Cortina de Fier, termen folosit pentru a indica diviziunea in perioada sovietica, a fost inlocuita de scutul antiracheta. Initiativa americana de a construi un astfel de scut in Europa de Est a fost interpretata de Moscova ca un atac la adresa propr
Cortina de Fier, termen folosit pentru a indica diviziunea in perioada sovietica, a fost inlocuita de scutul antiracheta. Initiativa americana de a construi un astfel de scut in Europa de Est a fost interpretata de Moscova ca un atac la adresa propriei securitati. Represalii ruse au venit prin numeroase anunturi legate de modernizarea sistemului militar rus, inclusiv apararea antiracheta. „Scutul national antiracheta“, proiect pe care presedintele american Ronald Reagan l-a denumit „Razboiul Stelelor“, este vazut ca principalul mijloc de intimidare a adversarului, fara folosirea efectiva a armamentului. In acest razboi psihologic, Romånia este partial descoperita, intrucåt scutul american proiectat nu acopera estul tarii. Militarii americani sunt asteptati la baza de la Kogalniceanu, unde vor incepe saptamåna aceasta un exercitiu militar comun cu fortele romåne si bulgare.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat in acest weekend un vast program de modernizare a scutului antiracheta care protejeaza Rusia, ce ar urma sa fie finalizat pana in 2015, relateaza AFP. Presedintele rus a vizitat o statie inaug urata anul trecut care gazduieste un radar, localizata la 50 de kilometri nord de orasul Sankt-Petersburg. „Sunt fericit sa anunt nu numai ca radarul a fost construit in timpul prevazut, dar si prin eforturile intelectualilor rusi“, a spus Putin. Proiectul este o replica data intentiilor SUA de a construi un scut antiracheta bazat in Cehia si Polonia, pana in 2011. Construit intr-un an si jumatate, radarul il inlocuieste pe cel aflat in Letonia, pe timpul URSS. O statie similara urmeaza sa fie activata la Armavir, in sudul Rusiei. Sistemul antiracheta rus s-a deteriorat de la finele Razboiului Rece.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.