Copii sau oameni maturi, cu totii ne bucuram in luna august de dulceata racoroasa a pepenilor, fie ca sunt sub forma de desert sau de... medicament.   O cura cu pepene rosu este cel mai apetisant si mai atractiv medicament cu efecte sigure. Este nevoie de putina perseverenta, ce-i drept, deoarece aceasta cura trebuie urmata timp de 7 pana la 10 zile. In fiecare zi se mananca cel putin doua kilograme de pepene (fara coaja si samburi, bineinteles). Cura dezintoxica organismul si ofera energie si vitalitate. Functioneaza aproape ca un medicament si asta datorita faptului ca pepenele este bogat in substante antioxidante, vitamine (C, A, B1, B6), potasiu si magneziu.   CREATIVITATE. Persoanele mai creative transforma pepenii in obiecte cu functie estetica. De exemplu, la nunti, botezuri sau petreceri pepenii sunt sculptati in forme de cosulete. Nu e foarte dificil. Se taie putin din coaja din partea inferioara, ca sa i se confere pepenelui stabilitate, apoi si partea superioara. Se indeparteaza cam jumatate din cantitatea de miez (acesta se pastreaza pentru a fi folosit la prepararea unor deserturi sau bauturi racoritoare). Inauntru se asaza fructe frumos colorate, de marime mica (fructe stea, boabe de struguri, prune, castane etc.). Important este contrastul de culori: verde, rosu, alb, galben. Sau o alta idee ingenioasa: se face o gaura mai mare in pepene si se toarna o bautura alcoolica, de preferat una pe baza de menta, pentru ca are vara un efect racoritor. Se lasa sa se armonizeze aromele, apoi se serveste.   UTIL. De fapt, am putea spune ca pepenele este perfect. Nu se arunca nimic, nici macar coaja (folosita adesea la prepararea dulceturilor). Din miezul de pepene verde se pot prepara sosuri, serbeturi, siropuri, inghetate, salate, frigarui, dulceata sau granita. Pepenele intreg, de marime mica sau medie (cat sa incapa in borcan), se pune la murat si este excelent alaturi de fripturi in anotimpul rece. In Asia, in tari precum China sau Japonia, pepenii sunt oferiti in loc de cadouri, iar samburii sunt prajiti si serviti in loc de gustare.   SFATURI. Un pepene trebuie sa fie greu, sa sune a gol si sa aiba codita uscata si rasucita (un semn ca pepenele s-a copt si nu mai acumuleaza apa, ci doar zahar). El poate fi pastrat intreg, la temperatura camerei, cel mult doua saptamani. Daca este pastrat mai mult isi va pierde din aroma si gust. Daca este congelat, coaja se poate sparge, iar dupa dezghetare miezul devine apos.   INVENTIE. Pentru ca unii pepeni pot creste foarte mult (asa cum s-a intamplat in 1990, cand Bill Carson din Arrington, SUA, a descoperit in gradina sa un pepene de 98 kg), japonezii au gasit o solutie pentru a-i face mai usor de depozitat. Ei au fost lasati sa creasca in cutii de sticla, astfel transformandu-se in pepeni de forma cubica. Au aceleasi caracteristici, numai ca sunt de doua ori mai scumpi. Insa nu va veti chinui sa-i taiati si nici nu vor aluneca de pe masa!   Inghetata Ingrediente: un pepene verde, 15 betisoare, toppinguri (miere, iaurt de vanilie etc.). Preparare: Miezul de pepene se taie in cubulete si se indeparteaza samburii. Fiecare cubulet este infipt intr-un betisor si se lasa in congelator pana se intareste, aproximativ 4 ore. Se scoate din congelator cu 10 minute inainte de servire si se foloseste toppingul preferat.