Jocurile murdare au inceput pe 11 august, cand Comisia Electorala Centrala a Ucrainei (plina de acolitii lui Ianukovici) a refuzat sa aprobe candidatura celui mai mare partid de Opozitie, blocul fostului premier Iulia Timosenko, la aceste alegeri. (.
Jocurile murdare au inceput pe 11 august, cand Comisia Electorala Centrala a Ucrainei (plina de acolitii lui Ianukovici) a refuzat sa aprobe candidatura celui mai mare partid de Opozitie, blocul fostului premier Iulia Timosenko, la aceste alegeri. (...) Comisia a obiectat la adresa faptului ca membrii blocului Timosenko propusi pe liste si-au declarat doar orasul de provenienta, nu si adresa completa. Insa partidul Iuliei Timosenko si-a depus, cu succes, candidaturile la alegerile din martie 2006, facand uz de acelasi format, ceea ce demonstreaza partizanatul practicat in mod ostentativ de Comisia Electorala Centrala.
Incercand sa se agate cu orice pret de putere, Ianukovici poate dezlantui un adevarat potop. In cazul Ucrainei, aceasta se refera nu numai la acte de violenta, ci si la declin economic si la noi represiuni. In fine, ar putea duce la manifestatiile de amploare care au marcat Revolutia Portocalie si incercarile de suprimare a acesteia prin folosirea violentei. (...)
2 ca ucrainenii sa repete Revolutia Portocalie, iesind in strada pentru a-l convinge pe Ianukovici - un individ violent, cu doua condamnari la activ inainte de a intra in politica - sa isi schimbe strategia? Exista o persoana care ar putea sa il oblige pe Ianukovici sa adopte normele democratice si sa impiedice, astfel, producerea unor eventuale proteste: presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Tine cu siguranta de interesul national al Rusiei sa previna haosul din tara vecina.
Dar ideea lui Putin despre ceea ce reprezinta interesul national al Rusiei face acest tip de interventie sa fie putin probabila. Vecinii slabi sunt acele state pe care Kremlinul le poate controla, si atunci de ce sa nu isi extinda Rusia puterea lasand Ucraina sa alunece pe panta protestelor si a anarhiei, astfel incat aceasta tara sa fie readusa la mana lui Putin? (...)
Ca de obicei in cazul acestui fost membru al KGB, Putin este viclean cand vine vorba de Ucraina, dar isi face iluzii daca crede ca, avandu-l de partea sa pe Ianukovici, va recastiga puterea totala a Rusiei asupra Ucrainei. S-au dus zilele de glorie ale imperiului, indiferent de cat de mult petrol si gaze naturale detine Rusia. Si numai daca Ucraina isi va pastra independenta nostalgiile imperiale ale elitelor din Rusia vor fi spulberate.
Ar trebui insa sa fie facute si alte presiuni, in principal de Uniunea Europeana si SUA. (...)
Chiar daca Opozitiei democrate din Ucraina i se permite sa participe la alegeri, este sigura aparitia unei noi crize. (...)
In vreme ce Revolutia Portocalie i-a facut pe ucrainenii de rand sa fie mai constienti ca oricand de drepturile lor, asta nu poate garanta ca ei sunt siguri ca acele drepturi vor fi razbunate in saptamanile care urmeaza. Totusi, incercarea de a-i reprima va fi mult mai dificila. Si, de fapt, nu despre asta este vorba in lupta pentru democratie?
Copyright: Project Syndicate, 2007


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.