Viitorul UDMR este incert. Acest lucru l-a recunoscut, indirect, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat ca Traian Basescu negociaza in secret cu radicalii secui

In acest context, seful Uniunii Civice Maghiare, Szas
Viitorul UDMR este incert. Acest lucru l-a recunoscut, indirect, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat ca Traian Basescu negociaza in secret cu radicalii secui

In acest context, seful Uniunii Civice Maghiare, Szasz Jeno, a sustinut, ieri, dupa intålnirile de taina avute cu seful statului in secuime, ca Traian Basescu garanteaza ca institutiile statului nu vor impiedica aparitia unui alt partid maghiar pe scena politica romåneasca

Mai mult decåt atåt, presiunile asupra UDMR vin si din exteriorul tarii. Binecunoscuta Eva Maria Barki (foto dreapta) a declarat sec: „Trebuie sa incheiem socotelile cu UDMR“. Aceasta sustine ca Uniunea condusa de Marko Bela nu mai reprezinta interesele maghiarimii din Transilvania.

Liderilor UDMR nu le este foarte usor sa negocieze cu factiunile maghiare din Transilvania in contextul in care - spun politicienii din UDMR - Basescu negociaza in secret cu Uniunea Civica Maghiara (UCM). Seful UCM, Szasz Jeno, a declarat, ieri, ca Traian Basescu a garantat pentru aceasta formatiune politica. Mai mult decat atat, bine-cunoscut a Eva Maria Barki a atacat UDMR. „Trebuie sa incheiem socotelile cu UDMR“, a afirmat Barki in Ardeal.

„Presedintele Basescu a gasit aceasta solutie de a negocia in secret, de a negocia intr-un cadru informal cu secuii“, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, Kelemen Hunor, presedintele executiv UDMR.
In contextul acestei declaratii, sambata dupa-amiaza Basescu a avut o intrevedere neoficiala, timp de doua ore, cu reprezentantii autoritatilor din judetele Covasna si Harghita. La „pranzul cel de taina“ au fost invitati de catre seful statului, printre altii si prefectii celor doua judete, Gyorgy Ervin si Constantin Strujan; primarul municipiului Sfantul Gheorghe, Albert Almos, precum si primarii celor doua municipii harghitene, Szasz Jeno si Raduly Robert. Conform declaratiilor prefectilor, in timpul mesei au fost abordate teme de interes general, cum ar fi predarea limbii romane in cele doua judete, infrastructura, situatia economica slab dezvoltata si posibilitatile de dezvoltare a judetelor Covasna si Harghita. De altfel, seful statului s-a mai intalnit cu primarul Szasz Jeno si vineri dupa-amiaza, cu ocazia vizitei neoficiale efectuate in municipiul Odorheiul Secuiesc. Desi a trecut prin fata primariei, Basescu a preferat o plimbare in oras, impreuna cu Szasz Jeno, apoi celor doi li s-a alaturat deputatul UDMR Toro T. Tibor si vicepresedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, Szilagyi Zsolt. Cei patru au stat la discutii pe o terasa, gustand din placinta traditionala secuiasca. Basescu a afirmat ca descentralizarea ar putea rezolva problemele Tinutului Secuiesc. Acesta a mai spus ca reprezentarea maghiarilor in Parlament este absolut necesara, iar in ceea ce priveste alegerile pentru Parlamentul European, seful statului considera ca ar fi benefic ca UDMR sa ajunga la intelegere cu episcopul reformat Tokes Laszlo. Seful statului si-a ascultat cu atentie partenerii de discutie, cand acestia au argumentat pentru un statut deosebit al regiunii, dupa modelul Tirolului de Sud, insa nu si-a exprimat parerea in legatura cu acesta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.