Elogiat peste hotare, batjo-corit la el acasa! Este vorba despre titanul de la Hobita, Constantin Brancusi, si opera sa. Tabara de sculptura realizata in cinstea marelui sculptor este acum un adevarat dezastru. In tabara pasc nestingheriti caii si vi
Elogiat peste hotare, batjo-corit la el acasa! Este vorba despre titanul de la Hobita, Constantin Brancusi, si opera sa. Tabara de sculptura realizata in cinstea marelui sculptor este acum un adevarat dezastru. In tabara pasc nestingheriti caii si vitele localnicilor, iar jumatate din opere au fost distruse sau luate de viitura.


Sculptori recunoscuti acum international, care si-au expus operele la Hobita, au venit sa le vada. Nu le-au mai gasit! Sculpturi sparte, roase de intemperiile vremii, urme de lant de la priponirea cailor si de par de la animalele care s-au frecat pe ele. In jurul lor, pentru a nu iesi din peisaj, o mizerie de nedescris, unde troneaza fecalele animalelor. Asa arata tabara de sculptura de la Hobita, realizata in memoria lui Constantin Brancusi. In plus, din cele 22 de opere expuse aici doar zece mai sunt de gasit, restul au fost luate de viitura.


CREATII UITATE. Sculpturile se afla doar la 150 de metri de Casa Memoriala "Constantin Brancusi", la Hobita. Toti turistii stiu ca daca ajung in satul natal al marelui sculptor trebuie sa vada si tabara cu operele de arta. Raman profund dezamagiti cand ajung aici.

Incepand din 1980, trei ani la rand, la Hobita s-au organizat simpozioane de sculptura unde artisti plastici recunoscuti acum peste hotare si-au lasat creatiile. Acum, nu le-au mai gasit! Printre ei, sculptorul grec Iorgos Iliopoulos, care nu si-a mai gasit la Hobita decat locul pe care s-a aflat sculptura sa. I s-a spus ca a venit viitura pe Raul Bistrita, aflat langa opere, si i-a luat-o.

Un alt sculptor dezamagit de ceea ce a vazut la Hobita este Niculai Bandarau: "Nici eu nu mi-am mai gasit opera. La fel, am inteles ca a fost luata de apele Bistritei. De altfel, o intreaga editie de sculpturi a fost maturata de ape. Este pacat, pentru ca sunt sculptori recunoscuti acum in Franta si Canada, care si-au expus la Hobita opere pe care nu le mai gasesc", a declarat artistul Niculai Bandarau.

Dezamagit de peisajul dezolant al taberei de sculptura a fost si sculptorul japonez Isamu Noguchi, atunci cand a venit la Hobita. "Nimeni nu-si da seama de ceea ce aveau acolo si si-au batut joc de opere, nu a fost nimeni interesat sa le puna in valoare", a mai spus Niculai Bandarau.


"NEGLIJENTA CRIMINALA!" Asa numesc brancusiologii ceea ce s-a intamplat la Hobita. Totul a inceput in anul 2000, cand primarul comunei Pestisani, Dumitru Tabacu, a improprietarit pe suprafata de teren unde se afla tabara mai multe persoane. Terenul era al Primariei din localitate, dar edilul-sef l-a dat la schimb unor persoane din Hobita. Peste noapte mai multi tarani din comuna s-au vazut proprietari pe opere. Si ce au facut? Si-au legat caii si vacile de opere, astfel sculpturile au devenit pripoane pentru animale. Apoi, operele au fost puse langa Raul Bistrita, care in fiecare an, cand ploua, se umfla si rupe malul. Apa ajunge la opere si le distruge. Primarul Dumitru Tabacu nu a vrut sa comenteze in nici un fel situatia. Actualul primar al comunei, Florin Pavel, si directorul Centrului de Arte "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu, Sorin Buliga, incearca sa mai salveze acum ce se mai poate. "Este o neglijenta criminala ceea ce s-a intamplat la Hobita, vom incerca sa luam operele de acolo si sa le asezam pe postamente, undeva in apropierea casei memoriale", a declarat Sorin Buliga. Acelasi lucru il spune si actualul primar al comunei Pestisani: "Vom incerca sa identificam un teren pentru a muta operele. Chiar o ruda a lui Constantin Brancusi doreste sa-si doneze terenul pentru a muta tabara de sculptura", a declarat Florin Pavel. Asa vor putea fi salvate cele zece opere ramase din cele 22 expuse la Hobita. Ele vor trebui insa restaurate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.