Gorzo si Mocanu, castigatori ai taberei REHAU
Dumitru Gorzo este marele castigator al "REHAU ARTCampus Romania 2007", desfasurat in perioada 1-10 august, la Avrig, la resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal. Premiile au fost acordate in seara zilei de 9 august, in cadrul unei ceremonii festive.
"De obicei, lumea vine in taberele de creatie pentru a se imbata, dar aici chiar s-a creat. Nu a frecat-o nimeni, iar meritul principal apartine selectiei, deoarece au fost prezenti patru din cei mai importanti zece pictori romani contemporani.", a declarat Dumitru Gorzo, castigatorul premiului special ce consta intr-un circuit cultural in Elvetia. Premiul intai i-a revenit lui Gili Mocanu, locul doi a fost ocupat de Sebastian Moldovan, iar cel de-al treilea, de catre Marius Bercea, valoarea premiilor fiind de 3000 de euro. "Principalul beneficiu al acestui artcampus a fost unul artistic. Am simtit o consolidare spirituala, la nivel contemplativ. In ceea ce priveste banii obtinuti, ei ma vor ajuta sa-mi termin proiectul pentru o bienala care va avea loc in toamna. Alftel, ar fi trebuit sa ma imprumut", a comentat Gili Mocanu. Alaturi de castigatori, in cadrul proiectului au mai participat artistii Dan Maciuca, Kristina Ratiu, Mircea Suciu, Veres Szabolcs, Mirela Traistaru si Bogdan Tucudean.
Juriul a fost format din Klaus Johannis, primarul Municipiului Sibiu, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana, Liviana Dan, curator la Muzeul Brukenthal, Dieter Bogner, directorul spatiului de arta contemporana Schloss Buchberg, Austria, Dr. Peter Nadig si Emil Pop.
Fiecare din cei zece artisti isi va selecta o lucrare, din cele realizate la Avrig, pentru a lua parte la o licitatie organizata de celebra casa Sotheby's, in cadrul unei gale ce se va desfasura in noiembrie la Bucuressti. (L.I.)
Atelier pentru documentaristi
Asociatia Aristoteles Workshop, organizeaza incepand de azi, timp de patru saptamani, cea de-a doua editie a atelierului de film documentar Aristoteles, un program de instruire a tinerilor documentaristi din Europa de Est in toate aspectele productiei de televiziune. Proiectul este finantat de catre canalul franco-german Arte, in parteneriat cu Ministerul Culturii si Cultelor, prin programul Sibiu 2007 Capitala Culturala Europeana si cu Centrul National de Cinematografie (CNC). Dupa rezultatele excelente ale primei editii, de anul trecut, workshop-ul va pastra aceeasi formula generala: 17 participanti, impartiti in patru grupe, urmand ca fiecare grup sa produca un film documentar de 30 de minute, sub indrumarea unor experti internationali din domeniile cinematografiei si televiziunii. Printre acestia se afla personalitati de renume din filmul documentar, precum Jennifer Fox (SUA), Dominique Gros (Franta), Rafi Pitts (Iran) si Niels Pagh (Danemarca). Filmele realizate de participanti vor fi difuzate pe canalele de televiziune ale tarilor care au cofinantat Aristoteles Workshop. Filmul premiat in cadrul atelierului de anul trecut, "Nu te supara, dar..." al tinerei regizoare Adina Pintilie, a fost selectionat in competitia oficiala a prestigiosului Festival International de Film de la Locarno 2007. (I.P.)