Spectacole de dans contemporan, seri de filme, ateliere de dans si mese rotunde vor pune Capitala Culturala Europeana in miscare.

Prima editie a Festivalului International de Dans Contemporan - Sibiu Dans 2007 se va deschide pe 17 august, la Sibiu. Evenimentul cultural poarta semnatura fundatiei culturale Proiect DCM, care sarbatoreste astfel cei zece ani in serviciul dansului contemporan romanesc si al publicului iubitor de dans. „Timp de doua saptamini, Sibiu Dans 2007 va oferi publicului larg sansa (re)descoperirii corpului", crede Cosmin Manolescu, director artistic Fundatia Proiect DCM.

Peste 50 de artisti dansatori si coregrafi din Austria, Belgia, Elvetia, Estonia, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Statele Unite ale Americii si Romania isi dau intilnire cu acest prilej la Sibiu si vor determina orasul sa se miste in pasi de dans. Festivalul ofera ocazia unei cooperari intre cele doua capitale culturale ale anului in cadrul proiectului „Danse.Entre.Deux", o colaborare artistica intre doi coregrafi: romanul Cosmin Manolescu si luxemburghezul Bernard Baumgarten, care consta in doua piese coregrafice interpretate de dansatori romani si luxemburghezi. Prima dintre ele a fost deja prezentata la Luxemburg, in deschiderea Festivalului Danz Festival Lëtzebuerg, iar premiera de la Sibiu va fi pe 31 august, in inchiderea Festivalului Sibiu Dans 2007.

Vineri seara, compania austriaca Kabinett ad Co. va deschide festivalul cu un spectacol inedit in Piata Mare din Sibiu. „«CC Cushion» trebuie privit ca un balon de sapun, ca o bula de aer in care corpurile, puse in miscare sau incremenite de zgomote, incearca sa isi gaseasca echilibrul. Performerii isi stabilesc punctele de oprire, locurile in care, minute in sir, ramin pe loc. Un spectacol vulnerabil care pare suspendat in timp si in spatiu ca o insula utopica", descriu organizatorii primul moment de dans al festivalului. Acesta va fi urmat de deschiderea oficiala, cu premiera spectacolului „Bang.Dance" la Biserica Azilului din Sibiu.

Spatiile alese pentru evenimentele festivalului sint atit spatii conventionale, cit si spatii care nu au mai gazduit niciodata astfel de evenimente. Alaturi de sala Teatrului National „Radu Stanca", a Teatrului Gong si Pavilionul 2007, scenele din Piata Mare, de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra si Biserica Azilului vor atrage iubitorii de dans.

De altfel, spectacolele desfasurate in aer liber si la Biserica Azilului vor fi gratuite, in timp ce la Pavilion si in salile de teatru, intrarea se va face pe baza de bilet, al carui pret intreg este de 15 lei, iar redus: 10 lei pentru elevi, studenti si pensionari.

Zilele tineretului Saptamina aceasta, proiectul „Tinar in Europa: Sibiu intilneste Deventer" incarca cu evenimente agenda Capitalei Culturale Europene. Saizeci de tineri talentati vor reprezenta orasul Deventer din Olanda, oras infratit cu Sibiul, si se vor intilni si vor lucra impreuna cu tineri talentati din Sibiu si Romania. Evenimentele se incadreaza in domenii diferite cum ar fi muzica, teatrul, dansul, filmul si fotografia, arta digitala, cu colaborarea intre participantii din ambele tari. Proiectul contine de asemenea dezbateri si ateliere cu studenti pe teme adresate tuturor tinerilor europeni.

Inscrieri gratuite la atelierele Festivalului de dans, pe www.cotidianul.ro/select