Primele concluzii ale anchetei derulate de reprezentantii Ministerului Culturii in scandalul iscat in jurul osemintelor dezgropate in urma cu cateva zile pe santierul ridicat in apropierea Bisericii "Sfantul Nicolae" din Iasi arata ca intreaga povest
Primele concluzii ale anchetei derulate de reprezentantii Ministerului Culturii in scandalul iscat in jurul osemintelor dezgropate in urma cu cateva zile pe santierul ridicat in apropierea Bisericii "Sfantul Nicolae" din Iasi arata ca intreaga poveste ascunde de fapt interese imobiliare. Rezultatele anchetei confirma declaratiile echipei de arheologi potrivit carora santierul a fost ridicat conform normelor legale. "Ne asteptam sa nu gasim ceva ilegal. santierul propriu-zis este departe de cimitir. In cazul osemintelor se lucreaza manual si cu foarte mare grija. Cercetarea la fata locului continua sub atentia arheologilor", a declarat Vasile Munteanu, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Iasi.
Scandalul s-a iscat imediat dupa ce in zona au fost incepute lucrarile de constructie a unui bloc de locuinte. in urma cu cateva zile, reprezentantii bisericii au sustinut sus si tare ca echipele de muncitori au profanat zeci de morminte. Referitor la aceasta situatie, reprezentantii municipalitati au lasat sa se inteleaga ca biserica nu ar fi atat de interesata de morminte cat de terenul aflat in zona si ca lucrarile se desfasoara conform legii. "Biserica cere in instanta un teren de 2.400 de metri patrati, mai exact pe cel pe care se afla cimitirul. Este posibil ca ei sa si castige. Ne-am intalnit cu cele doua parti si am convenit ca lucrarile se vor opri doar pe partea cu mormintele, zona de care, pentru inceput, se vor ocupa arheologii", a explicat viceprimaul Constantin Neculau. in replica, preotul paroh Gheorghe Petraru spune ca nu-l intereseaza banii si ca daca situatia nu se rezolva va mobiliza peste 2.000 de enoriasi care sa se opuna lucrarilor. Fata bisericeasca a mai spus ca pamantul cu pricina apartine bisericii. Terenul in cauza valoreaza cel putin un milion de euro. De cealalta parte, constructorii s-au intrebat de ce reprezentantii parohiei nu au cerut terenul in instanta inainte ca aici sa inceapa lucrarile.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.