Agentia de rating apreciaza ca firma n-are cu ce rascumpara obligatiuni in valoare de 120 de milioane de euro.

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a plasat vineri, sub supraveghere, cu perspectiva negativa, ratingul „B" al CFR Marfa, pentru datoriile pe termen lung, ca urmare a nivelului redus de lichiditati, inainte de rascumpararea unor obligatiuni de 120 de milioane de euro. Obligatiunile urmeaza sa fie rascumparate in luna decembrie a acestui an.

„Cu toate ca CFR Marfa a inceput negocieri pentru refinantare cu potentiali creditori si a primit unele angajamente in acest sens, acestea nu acopera complet deficitul de lichiditati", a declarat Eugene Korovin, analist al S&P, intr-un comunicat. Evenimentele recente de pe pietele internationale de capital amplifica temerile legate de expunerea companiei la riscurile de refinantare, potrivit Standard&Poor’s.

Directorul companiei spune insa ca agentia de rating s-a grabit cu vestile rele. „CFR Marfa a selectat deja institutia bancara ce se va ocupa de sindicalizarea unui credit. Este vorba despre Raiffeisen. Imprumutul va fi adaugat resurselor detinute deja de CFR Marfa, pentru plata emisiunii de obligatiuni", a declarat Liviu Bobar, director general al CFR Marfa. Acesta adauga ca, in pofida renumelui marilor agentii de rating, se indoieste uneori de justetea evaluarilor facte de acestea. „Am avut vineri o teleconferinta cu ei (cei de la S&P - n.red.), le-am dat niste date si ar urma sa le mai dam luni altele", spune directorul general.

CFR Marfa a avut anul trecut o cifra de afaceri de 530 de milioane de euro si este una dintre putinele societati feroviare profitabile detinute de stat. Compania are o flota de 55.000 de vagoane si 1.000 de locomotive.