In 2007 nu vom cheltui niciun euro din banii pe care Uniunea Europeana vrea sa ni-i dea, lucru ce constituie un record absolut pentru Romania. Avertizarea vine din partea analistilor economici si este confirmata si de autoritati. Pentru ca proiectele
In 2007 nu vom cheltui niciun euro din banii pe care Uniunea Europeana vrea sa ni-i dea, lucru ce constituie un record absolut pentru Romania. Avertizarea vine din partea analistilor economici si este confirmata si de autoritati. Pentru ca proiectele au fost facute prea tarziu, Romania risca sa fie singura tara comunitara care va avea un grad de absorbtie zero a fondurilor europene. Astfel, constructia sau reparatia drumurilor, a scolilor, sau alte proiecte importante din agricultura sau mediu vor fi amanate pentru 2008. Anul acesta, Romania trebuia sa primeasca de la Uniunea Europeana 1,3 miliarde de euro. Pentru ca programele post-aderare au intarziat foarte mult, am primit doar un avans de 330 de milioane de euro pentru dezvoltare regionala. In aceste conditii, niciun proiect nu va fi demarat in acest an. Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a precizat ca "avem aproape 50 de proiecte pregatite dar acestea trebuie sa intre pe filiere, sa aiba aprobarile necesare, ceea ce tine de autoritatile locale". Liviu Voinea, analist economic GEA, este pesimist in legatura cu absorbtia fondurilor europene. "Este greu de crezut ca va fi demarat vreun proiect anul acesta pentru ca avem intarzieri foarte mari. Nu sunt gata ghidurile, programele complementare, deci nu se pot lansa licitatiile".
De asemenea, banii europeni vor veni mereu cu intarziere. Nu vom putea primi fondurile pe 2008, pana nu cheltuim sumele pe 2007. Presiunea absorbtiei fondurilor europene, spun analistii, ar putea crea probleme Romaniei.
In schimb, Romania nu inregistreaza nicio restanta la bugetul UE. Din cele 1,1 miliarde de euro pe care trebuie sa le dam in acest an, pana acum am platit deja 700 de milioane de euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.