PSD e in opozitie sau la putere? Aceasta este intrebarea pe care tot mai multi baroni locali si vicepresedinti ai partidului i-o adreseaza lui Mircea Geoana.Vicepresedintii PSD ii submineaza
discret autoritatea lui Mircea Geoana Conducerea PSD se retrage in aceasta seara in creierii muntilor. Aer curat, liniste, pensiunea Cristal si o problema: PSD e la putere sau la opozitie? Cu raspunsul la aceasta grea intrebare trebuie sa coboare, miercuri, de la Bran, liderii pesedisti. Va fi greu, pentru ca Mircea Geoana, presedintele PSD, nu se poate baza in brainstormingul de la Bran pe cel putin trei voci importante ale partidului: Ioan Rus, Cristian Diaconescu, Vasile Dincu. Relatiile dintre cei trei si presedintele Geoana s-au cam racit in ultima vreme, Vasile Dincu mergind pina la capat, inaintind la inceputul verii demisia din functia de vicepresedinte PSD. Surse din PSD sustin ca nici Ion Iliescu n-ar veni la Bran. Mircea Geoana s-a confruntat deja cu ostilitatea subalternilor sai. Simbata, la Mamaia, in cadrul unei intilniri a conducerii PSD cu presedintii de Consilii Judetene, foarte multi baroni locali i-au cerut lui Geoana sa lamureasca situatia actuala a PSD. „E o stare de nervozitate destul de mare", ne-a declarat ieri Liviu Dragnea, vicepresedinte PSD si presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania. Acesta ne-a relatat ca toti cei 19 pesedisti presedinti de Consilii Judetene au reprosat ca „PSD nu e perceput ca un partid de opozitie". „Orice partid e ori in opozitie, ori la putere. Gasiti o formula ca sa rezolvam problema asta", i-ar fi spus baronii locali presedintelui PSD. O parte dintre acestia au mers si mai departe si au cerut cu insistenta ca PSD sa depuna o motiune de cenzura la inceputul sesiunii parlamentare.

„Oricare alt guvern in afara de acesta este foarte bun. Poate sa vina si PSD, poate sa vina si PD. De ce nu?", ne-a declarat Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea. Reuniunea de simbata s-a desfasurat la hotelul Riviera din Mamaia, iar din partea conducerii PSD au participat Mircea Geoana, Titus Corlatean si Victor Ponta. Acesta din urma ne-a declarat ieri ca se pronunta categoric pentru inlaturarea guvernului Tariceanu.

Ieri, Mircea Geoana a adoptat public pozitia exprimata de baronii locali la intilnirea de la Mamaia. Intr-un interviu acordat MEDIAFAX, liderul PSD recunoaste ca exista o anumita „ambiguitate" in perceptia formatiunii sale ca partid de opozitie. „Aceasta ambiguitate nu ne face bine si trebuie curmata", spune Geoana. El adauga si faptul ca „PSD nu are acelasi drum cu PNL".

La Bran, PSD va discuta si despre pregatirea campaniei electorale pentru Parlamentul European. Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea si secretarul general Titus Corlatean vor prezenta conducerii documente referitoare la strategia politica a PSD pentru aceasta toamna, respectiv strategia pentru campania electorala europarlamentara.

Avind in vedere absentele anuntate, este putin probabil ca PSD sa adopte totusi decizii clare cu ocazia reuniunii de la Bran.

Basescu la Bran, alaturi de sotie si de Elena Udrea Cu o zi inaintea descinderii in zona, astazi, a fruntasilor PSD pentru o mare sedinta de partid, presedintele Traian Basescu a venit ieri la Bran alaturi de Maria Basescu si de Elena Udrea. Seful statului a onorat festivitatile legate de zilele urbei, el nedespartindu-se de cele doua doamne. Daca a fost festivitate, a fost si o scena cu un microfon. Prin urmare, a fost si un discurs prezidential. Unul despre personalitatea generalului Traian Mosoiu, unul dintre comandatii ostirii romane in perioada Primului Razboi Mondial in memoria caruia a cerut citeva momente de reculegere. Generalul Mosoiu a parut sa fie in ochii lui Traian Basescu o exceptie, dupa ce acum o saptamina ii critica deopotriva pe militarii si pe politicienii din vremea Primului Razboi Mondial, din cauza carora au murit aiurea foarte multi ostasi romani. "Dumnezeu sa-l odihneasca si faptele lui sa ramina calauza pentru toti militarii romani", a spus seful statului care a depus o coroana de flori la monumentul generalului. Basescu s-a lasat din nou fotografiat de multime. (C.O.)

Pe site-ul PSD, Mihai Tanasescu e vicepresedinte. Desi a demisionat. Amanunte pe www.cotidianul.ro/select