Politica americana in domeniul acordarii vizelor poate produce sentimente antiamericane in zone traditional proamericane. Departamentul de Stat al SUA a motivat mentinerea regimului de vize pentru citeva tari est-europene, printre care si Romania, prin procentul mare de refuzuri primite de solicitantii din zona. Oricine a completat o cerere tip de acordare a vizei turistice pentru SUA stie ca principalul motiv de refuz il constituie situatia financiara a solicitantului. Daca veniturile si proprietatile acestuia nu sint considerate satisfacatoare de serviciul consular american, viza este refuzata automat. E evident ca, potrivit acestui criteriu, procentul de romani carora nu le este permis accesul in SUA este mai ridicat decit al cehilor. Partea cinica e ca formularul contine si o rubrica in care solicitantul trebuie sa mentioneze daca anterior i-a fost refuzata acordarea vizei. Refuz care constituie un motiv suficient pentru un nou refuz, chiar daca serviciul consular nu va recunoaste niciodata oficial aceasta practica.

Veniturile solicitantului trebuie sa creasca apreciabil intre doua cereri de viza pentru ca, in cele din urma, sa-i fie permis accesul in „tara tuturor posibilitatilor". Nu mai sta in picioare nici temerea ca ridicarea regimului vizelor turistice ar conduce la o masiva emigratie ilegala a romanilor in SUA. De anul acesta, in urma aderarii la UE, piata occidentala a muncii s-a deschis si pentru romani, iar exemplele Spaniei si Italiei demonstreaza convingator ca economiile acestor tari nu au fost destabilizate de imigrantii mioritici. Dimpotriva, acestia au contribuit activ la cresterea economica a celor doua tari, fapt pentru care sint apreciati de guvernele respective. Din moment ce exista acest debuseu, ingrijorarea americana este nejustificata. Mai ales ca, in conditii similare, orice emigrant de pe planeta prefera zonele mai apropiate de tara natala. Altfel, mexicanii n-ar forta granita cu SUA, ci s-ar ingramadi sa intre in tarile UE.

Partea cea mai proasta in politica americana de acordare a vizelor consta in perceptia pe care o creeaza, gratuit, in rindurile est-europenilor. Risca sa creeze inamici in zone in care, in mod traditional, America este bine vazuta. Daca frustrarile estice se amplifica, este usor de imaginat ca ar putea aparea politicieni care sa le fructifice. Situatie in care, in cazul unui nou Irak, America s-ar putea trezi singura.