Presedintele rus Vladimir Putin a vizitat noua statie radar data in folosinta anul trecut in apropiere de Sankt Petersburg, anuntata ca o prima componenta a programului rusesc de aparare antiaeriana.

Programul va fi finalizat in 2015,
Presedintele rus Vladimir Putin a vizitat noua statie radar data in folosinta anul trecut in apropiere de Sankt Petersburg, anuntata ca o prima componenta a programului rusesc de aparare antiaeriana.

Programul va fi finalizat in 2015, a mai precizat liderul rus, citat de agentiile oficiale. Un indiciu ca Vladimir Putin vrea sa-si lege pana la capat numele de acest sistem, pe fondul speculatiilor ca actualul presedinte, care va parasi anul viitor Kremlinul dupa doua mandate, ar putea reveni la alegerile din 2012. "Sunt bucuros sa va anunt ca ne-am atins pana acum toate obiectivele, atat in ceea ce priveste calendarul cat si exploatarea resurselor noastre materiale si intelectuale", a adaugat presedintele.
Moscova a afirmat in repetate randuri ca va da o replica pe masura programului american al Scutului antibalistic, cu componente prevazute in Polonia si Republica Ceha. Statele Unite au repetat mereu ca Scutul are rolul de a preveni un atac din partea "statelor paria" Iran si Coreea de Nord, dar Moscova nu s-a lasat niciodata convinsa de aceste argumente, afirmand ca planul american distruge echilibrul strategic in Europa.
Declaratiile de sambata ale lui Putin reprezinta primul anunt oficial al unui scut spatial rusesc. Statia radar de tip Voronej, instalata la Lehtusi (aproximativ 50 kilometri nord de Sankt Petersburg), operationala din decembrie 2006, poate acoperi practic intreaga emisfera nordica, de la Pol pana in Africa. Statia radar, a carei constructie a durat 18 luni (potrivit declaratiilor ministrului Apararii Serghei Ivanov) inlocuieste fosta statie sovetica de la Skrunda (Letonia), dezafectata in 1998. "Constructia statiilor vechi dura intre cinci si noua ani", a amintit ministrul Apararii si vicepremierul Ivanov. "Aceasta este ceea ce eu numesc dezvoltare moderna a fortelor noastre armate. Forte mult mai eficiente, mult mai sigure", a spus si liderul rus dupa vizitarea statiei. Voronej este acelasi tip de statie radar pe care Putin le-a propus americanilor sa o foloseasca in comun, la Armavir (sudul Rusiei) sau in Azerbaidjan.
Lucrurile se leaga. In urma cu aproximativ doua saptamani Rusia a prezentat, la o demonstratie intr-un poligon din regiunea Moscova, noul tip de racheta S-400, ocazie cu care directorul biroului de resort din Ministerul Apararii a anuntat ca se lucreaza la sistemul de aparare antiracheta S-500, parte a unui viitor sistem antibalistic unitar al fortelor ruse. Agentia France Presse observa ca proiectul rus are toate sansele sa capete prioritate in fata proiectului american de amplasare a unei statii radar in Cehia pana in 2013 si a zece baterii de rachete antibalistice in Polonia pana in 2015, proiecte care intampina o puternica opozitie in tarile respective.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.