Finantele Smithfield Foods, cel mai mare producator mondial de carne de porc, ar putea fi afectate de focarele de pesta porcina descoperite la doua ferme din Romania. Publicatia americana Meatingplace informeaza ca profitul operational al Smithfield
Finantele Smithfield Foods, cel mai mare producator mondial de carne de porc, ar putea fi afectate de focarele de pesta porcina descoperite la doua ferme din Romania. Publicatia americana Meatingplace informeaza ca profitul operational al Smithfield Foods, in trimestrul al doilea al anului curent, va inregistra o reducere de 4-5 milioane de dolari.Scaderea profitului operational va fi determinata in principal de costurile de inventariere, igienizare si neutralizare a deseurilor animale rezultate in urma sacrificarii porcilor din cele doua ferme din judetul Timis, se arata in publicatia americana.Producatorul de carne de porc a anuntat ca aproximativ 39.000 de animale de la fermele Cenei si Igris, unde s-a confirmat prezenta pestei, urmeaza a fi sacrificate. Exportul de carne de porc, in stand-by Problemele semnalate la firmele producatorului american din Romania ar putea avea consecinte nefaste asupra exportului de carne de porc. O delegatie a Comisiei Europene este asteptata in luna octombrie a anului curent, pentru a vedea modul in care tara noastra a eradicat pesta porcina. La sfarsitul lunii iunie, Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA - n. red.) declara ca, in ciuda faptului ca a fost inchis si ultimul focar de pesta porcina, reluarea exportului de carne se va face dupa ce delegatia europeana va evalua situatia din teritoriu. De la sfarsitul lunii iunie au aparut inca doua focare de pesta porcina, in judetul Timis, care ar putea sa se reflecte negativ in atitudinea delegatiei Comisiei Europene fata de exportul de carne din Romania. Garda de Mediu va amenda Smithfield cu jumatate de milion de lei Societatea Smithfield va fi amendata cu 500.000 lei in urma controalelor efectuate de comisarii Garzii de Mediu la un numar de 14 ferme apartinand societatii Smithfield, unde au fost confirmate doua focare de pesta porcina clasica.Precizarea a fost facuta, vineri, la Timisoara, de Marius Octavian Popa, comisar general al Garzii Nationale de Mediu. Controalele care s-au efectuat in ultimul timp au evidentiat ca unele ferme functioneaza fara autorizatie integrata de mediu si sunt suprapopulate cu porci."Pentru a putea efectua cat mai repede si corect controalele la fermele societatii Smithfield, numarul de comisari de mediu de la Timisoara a fost suplimentat cu colegi de la comisariatele din Caras-Severin, Hunedoara si Bucuresti. In urmatoarele zile vom verifica legalitatea functionarii la alte 15 ferme", a declarat Popa, citat de NewsIn. Producatorul american vrea sa scape cat mai repede de pesta Dupa ce a recunoscut prezenta focarelor de pesta la fermele sale, Smithfield Romania a anuntat vineri, intr-un comunicat, ca a transmis o cerere la Comandamentul Antiepizootic si la membrii sai individuali, inclusiv DSVSA, Garda de Mediu, Agentia de Mediu si prefectului de Timis privind aprobarea imediata a autorizatiei pentru arderea si ingroparea porcilor eutanasiati."Smithfield considera critica inceperea imediata a procedurilor si a solicitat Comandamentului Antiepizootic sa aprobe cat mai repede posibil cererea sa, conform prevederilor legislatiei Uniunii Europene. Astfel, vor fi eliminate cele doua focare de pesta porcina din judetul Timis", se arata in documentul citat. Primul focar, pe 3 august Primul focar de pesta la o ferma din Romania apartinand producatorului american a fost confirmat la 3 august, la Cenei. Cazul de pesta de la unitatea Smithfield a fost primul dintr-o ferma profesionala de crestere a porcilor, toate celelalte focare inregistrate anterior in Romania fiind in gospodarii.Dupa confirmarea focarului de la Cenei, medicii veterinari au inceput verificarea tuturor fermelor Smithfield din judetele Timis si Arad, pentru a stabili daca virusul este prezent si in alte locatii.In urma verificarilor a fost confirmat un al doilea focar in judetul Timis, la ferma din Igris, dar si o serie de nereguli in functionarea fermelor, o parte dintre acestea functionand fara autorizatie sanitar-veterinara si de mediu.Smithfield este cel mai mare producator de carne de porc la nivel mondial, cu o cifra de afaceri de 11,9 miliarde dolari anul trecut. Grupul a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a achizitionat Agrotorvis si Comtim Grup. Compania mai detine 50% din actiunile firmelor Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.