Numeroase ziare italiene aparute luni au pe prima pagina tragedia celor patru copii rromi de origine romana ucisi intr-un incendiu izbucnit, vineri noaptea, in baraca in care locuiau la periferia orasului italian Livorno.

Cazul lor naste p
Numeroase ziare italiene aparute luni au pe prima pagina tragedia celor patru copii rromi de origine romana ucisi intr-un incendiu izbucnit, vineri noaptea, in baraca in care locuiau la periferia orasului italian Livorno.

Cazul lor naste polemici intre autoritatile italiene.

Premierul italian Romano Prodi considera ca problema rromilor este "o problema politica complexa" si recunoaste ca Italia este mai putin pregatita decat alte tari europene sa rezolve problema imigrantilor, pentru ca acesta este un fenomen "mai recent", scrie Corriere della Sera, consultat de Hotnews.

Prodi considera ca trebuie gasite solutii rapide pentru rezolvare problemei imigratiei si aminteste "persecutiile la care au fost supusi rromii de-a lungul istoriei din cauza diversitatii lor'', noteaza La Repubblica.

Partidul Lega Nord, de extrema dreapta, il acuza pe Prodi ca a inteles prea tarziu dimensiunea politica a chestiunii rromilor, scrie Ansa.

Pe de alta parte, ministrul Solidaritatii sociale, Paolo Ferrero, acuza autoritatile locale pentru conditiile inumane in care traia comunitatea de rromi. Declaratiile sale au infuriat adversarii politici.

Unii afirma ca tragedia de la Livorno arata ca politica guvernului in privinta integrarii imigrantilor este falimentara, in timp ce alti oameni politici spun ca guvernul incearca acum sa arunce vina din ograda sa in cea a autoritatilor locale.

Italienii, impresionati de drama copiilor

In locul unde a izbucnit incendiul in care au ars de vii cei trei baieti si o fetita, cu varste intre patru si zece ani, cineva a pus un buchet de flori albe. Duminica, toti cei care au trecut prin zona au tinut un moment de reculegere, scrie presa italiana.

Autoritatile au propus ca ziua inmormatarii copiilor sa fie zi de doliu national.

Intre timp, parintii celor patru copii, doi barbati si doua femei, disparuti dupa incendiu, au fost arestati. Ei sunt acuzati de incendiu nepremeditat si abandon de minori. Risca opt ani de inchisoare.

Doi dintre cei patru copii erau surdo-muti. Potrivit procurorului de caz rromi au declarat ca incendiul a fost pus intentionat, dar politia a exclus de la inceput acesta varianta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.