Lupta stransa s-a decis prin doua decizii strategice. Prima, cea a PSD prin care anunta "pacea" cu UDMR iar a doua, reactia spontana a lui Emil Boc de a jura pe Biblie.
Acela a fost momentul de cotitura pentru castigarea electoratului din Ardea
Lupta stransa s-a decis prin doua decizii strategice. Prima, cea a PSD prin care anunta "pacea" cu UDMR iar a doua, reactia spontana a lui Emil Boc de a jura pe Biblie.
Acela a fost momentul de cotitura pentru castigarea electoratului din Ardeal de catre Alianta Dreptate si Adevar. Din acel moment, electoratul din Ardeal a dat semnalul clar al orientarii anti-PSD iar efectele de bandwagon si spirala tacerii s-au instaurat ducand la victoria Aliantei.
In lumina acestor date certe este important de inteles ce a vrut presedintele Basescu sa faca in HarCov si ce poate sa apara ca efect secundar, necontrolat din punct de vedere electoral.
Bazat pe propria popularitate de necontestat, presedintele a utilizat prilejul vizitei in Harghita si Covasna pentru a mai da un baros la temelia edificiului politic UDMR-ist, plin de lideri preabogati si sustinatori ai lui Tariceanu. Este clar ca, la fel ca si PSD, UDMR prin liderii sai este rupt de electoratul propriu al carui interes economic nu l-au indeplinit decat in propria viziune egocentrica. De altfel, liderii Uniunii nu au vorbit niciodata despre deschiderea zonei sau despre dezvoltarea canalelor de comunicare, transport etc. si-au dorit parca, in mod programatic, sa mentina ruralitatea si societatea inchisa, pentru a domina si a fructifica pe cat se poate de usor acest bazin electoral.
Din acest punct de vedere efectul scontat de Traian Basescu poate ca va avea efect si va duce la o mare absenta in viitorul Parlament.
Insa mai este de vazut cum va reactiona electoratul de nationalitate romana care i-au facut pe Emil Boc si pe alti membri PD primari in localitatile din Ardeal.
Declaratiile lui Traian Basescu sunt corecte si apartin unor curente politice europene, democratice. Dar ele ignora complet mentalitatile romanilor din Ardeal si temele de dezbatere ce pot fi oricand fructificate de liderii politici din zona nationalista, teme ce pot readuce portofoliu electoral pentru acestia. Si atunci ce castigi pe malai pierzi pe faina. Mai mult, acest tip de actiune politica prezidentiala angajeaza vrand nevrand o atitudine politica a PD, ai carei primari din Ardeal trebuie realesi, care trebuie sa mobiliteze cat mai eficient electoratul pentru cele cinci "valuri" de alegeri ce vor avea loc in urmatorii doi ani.
Desi este vara, declaratiile lui Traian Basescu raman si vor fi speculate neincetat, creand o tema de dezbatere. Din aceasta tema se vor infrupta ca unii liderii PRM in incercarea de a recupera electoral, pe cat se poate.
Dar care vor fi pierderile? Dezbaterile pe marginea alegerii noului Patriarh al Bisercii Ortodoxe Romane scot la iveala un adevar trist si zguduitor: Securitatea a ramas, la 18 ani dupa propria-i disparitie singura instanta de validare morala din Romania. Nu Biserica, nu presa, nu educatorii, ci doar Securitatea poate sa dea verdicte de moralitate. Din pacate este un adevar. Iar daca institutiile nu grabesc procesul de deconspirare a Securitatii ca politie politica vom ramane cu o rana neinchisa si cu tot soiul de personaje bizare care se hranesc permanent din ea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.