Unul dintre mediatorii internationali la negocierile privind statutul provinciei Kosovo a declarat ca divizarea provinciei ar putea fi o solutie acceptabila pentru iesirea din actualul impas, relateaza BBC in limba romana.
Pana acum, precizeaza
Unul dintre mediatorii internationali la negocierile privind statutul provinciei Kosovo a declarat ca divizarea provinciei ar putea fi o solutie acceptabila pentru iesirea din actualul impas, relateaza BBC in limba romana.
Pana acum, precizeaza sursa citata, posibilitatea impartirii provinciei intre sarbi si etnicii albanezi fusese un subiect tabu, insa acum emisarul Uniunii Europene, Wolfgang Ischinger, a declarat ca ar putea fi luata in considerare si aceasta optiune.

Diplomatul german Wolfgang Ischinger a subliniat ca mediatorii internationali sunt gata sa sustina orice posibil acord intre Belgrad si conducerea etnicilor albanezi din Kosovo.
Troica mediatorilor internationali, reprezentand Uniunea Europeana, Statele Unite si Rusia, nu a reusit deocamdata sa gaseasca un compromis acceptabil ambelor parti si acum se pare ca incearca o noua optiune.

Intrebat daca aceasta ar insemna impartirea in doua a provinciei Kosovo, reprezentantul european a raspuns ca da, "daca partile vor dori acest lucru", relateaza BBC.

Dupa ce troica a purtat discutii la Belgrad si inaintea intalnirii cu liderii din Kosovo, Ischinger a avertizat ca este esentiala o cooperare intre Serbia si Kosovo, daca doresc sa devina candva parte a Uniunii Europene.

"Cred ca ambele parti inteleg ca e vorba de interesul lor si ca viitorul lor european si perspectiva apropierii de Uniunea Europeana depind de capacitatea lor de a ajunge la un acord in chestiunea Kosovo. Daca nu va exista un asemenea acord, usa Europei nu le va fi deschisa, asa cum sunt convins ca toti cei din regiune doresc sa fie", a spus emisarul european.

Liderii etnicilor albanezi din Kosovo spun ca nu accepta decat independenta, cerere respinsa din start de Belgrad. Tarile occidentale au propus o forma de independenta conditionata, incercand sa obtina acceptul Consiliului de Securitate ONU in acest sens, dar Rusia s-a opus, spunand ca va face uz de dreptul de veto, daca nu se obtine si acceptul Serbiei.

Acum, precizeaza BBC, ideea divizarii provinciei - probabil cu Serbia pastrand partea de nord unde locuieste majoritatea sarbilor ramasi in Kosovo - este vazuta ca o posibilitate de iesire din impas.

"Cerem ambelor parti sa iasa din sablonul de gandire de pana acum", a spus emisarul european.

Potrivit corespondentului BBC, divizarea provinciei Kosovo de-a lungul raului Ibar a fost propusa mai de mult de unele cercuri influente de la Belgrad, dar i s-au opus liderii albanezi si de asemenea multi sarbi care traiesc in enclave la sud de acest rau.

Cea mai mare parte a unor vechi lacasuri religioase sarbe, manastiri si biserici, ar ramane in partea albaneza, iar trecerea orasului Mitrovica la Serbia i-ar lasa pe sarbii ramasi in partea albaneza aproape fara putere de negociere in adunarea provinciei Kosovo.

In plus, o astfel de solutie ar provoca temeri privind posibile divizari si in alte parti din Balcani. Dar exista temeri si mai mari ca liderii etnici albanezi ar putea declara unilateral independenta, iar emisarii internationali se afla sub o mare presiune sa gaseasca rapid o solutie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.