Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski, a carui coalitie de guvernare a fost zguduita in ultimele saptamani de o criza politica majora, a primit sambata unda verde pentru organizarea, in aceasta toamna, a alegerilor anticipate. Cel mai probabil, ant
Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski, a carui coalitie de guvernare a fost zguduita in ultimele saptamani de o criza politica majora, a primit sambata unda verde pentru organizarea, in aceasta toamna, a alegerilor anticipate. Cel mai probabil, anticipatele, pe care presedintele Lech Kaczynski si opozitia au anuntat ca le sprijina, ar putea avea loc la 21 octombrie, cu doi ani inainte de termenul prevazut.
Liderii partidului conservator polonez Lege si Justitie au convenit, sambata, sa ii acorde premierului aprobarea pentru a convoca alegerile anticipate, a declarat unul dintre deputatii partidului, citat de Reuters. "Alegerile ar putea avea loc la 21 octombrie, cel tarziu in noeimbrie", a anuntat Kaczynski intr-o conferinta de presa. Adancirea crizei din sanul coalitiei de la Varsovia s-a produs la finele saptamanii trecute, dupa ce seful Guvernului l-a demis pe ministrul de Interne, Janusz Kaczmarek, in timp ce acesta se afla in concediu in Italia, si a carui casa a fost perchezitionata in absenta s, fiind suspectat ca s-ar fi aflat la originea unei scurgeri de informatii care a dus la esuarea unei operatiuni a politiei anticoruptie impotriva unui alt ministru. Anterior, premierul polonez l-a demis pe vicepremierul si ministrul Agriculturii, Andrzej Lepper, sub acuzatia de coruptie. Lepper, presedintele partidului Autoapararea, impreuna cu un alt partener de coalitie, seful formatiunii Liga Familiilor Poloneze, l-au acuzat insa pe Jaroslaw Kaczynski de faptul ca doreste ruperea coalitiei. Mai mult, Andrzej Lepper si-a retras imediat partidul din coalitia de guvernare, gest care l-a determinat pe seful Executivului sa ia in calcul ideea unui scrutin anticipat pentru rezolvarea crizei politice. Presedintele Lech Kaczynski a anuntat ca sustine organizarea alegerilor anticipate, asa cum de altfel a facut-o si opozitia. In schimb, partidul Autoapararea si Liga Familiilor Poloneze se opun alegerilor anticipate, temandu-se ca nu vor putea obtine suficiente voturi pentru a accede in legislativ, si doresc salvarea cu orice pret a coalitiei la putere, cu o conditie: fara liderul ei, premierul Kaczynski.
Parlamentul, la un pas de autodizolvare
Parlamentul de la Varsovia, care se reuneste la 22 august, dupa terminarea vacantei de vara, ar putea decide autodizolvarea sa in vederea convocarii de alegeri anticipate. Guvernul condus de Jaroslaw Kaczynski si-a inceput mandatul in 2005. Desi in ultimii ani Polonia a cunoscut o crestere economica rapida, puterea gemenilor Kaczynski a fost marcata de numeroase conflicte interne, dar si de divergente cu partenerii din Uniunea Europeana. Pe langa declaratiile liderilor de la Varsovia, care au iritat multe state europene, gemenii Kaczynski au reusit sa ii exaspereze pe partenerii UE in timpul summitului pe marginea noului tratat al Uniunii.n (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.