Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din muzica lui Ceaikovski, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.

Al saselea titlu din colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul il aduce cititorilor vineri, la doar 7,9 lei, contine Simfonia a VI-a „Patetica" si „Marsul slav" de Piotr Ilici Ceaikovski, alaturi de o brosura despre viata si opera muzicianului. Compozitiile sint interpretate de Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta lui Yehudi Menuhin, iar inregistrarea a fost realizata la Studiourile CTS din Londra, in ianuarie 1994.

Compozitorul avea de gind sa-si numeasca a sasea simfonie „O simfonie cu program", iar in corespondenta cu nepotul sau Bobik ii scria ca lucrarea era incarcata de emotie si ca el insusi plingea in timp ce o compunea, iar finalul nu avea sa fie un Allegro, ci un Adagio de dimensiuni considerabile. Cind a terminat-o insa, a vrut sa-i schimbe numele, iar fratele sau, Modest, i-a sugerat Simfonia Tragica, idee respinsa de Ceaikovski, care a fost incintat de a doua sugestie a lui Modest: Patetica, lucrare care avea sa fie considerata capodopera simfonica a marelui compozitor rus.

Simfonia a VI-a a fost prezentata in premiera la Moscova, pe 28 octombrie 1893, iar Ceaikovski insusi a jucat rolul de dirijor. Din pacate, publicul nu s-a aratat prea entuziasmat de „Patetica", facindu-l pe compozitor sa-i scrie editorului sau Jurgenson: „Ceva ciudat se petrece cu aceasta simfonie; nu ca le-ar displacea oamenilor, dar ii bulverseaza. In ceea ce ma priveste pe mine, sint mai mindru de ea decit de oricare alta compozitie de-a mea. O iubesc asa cum nu mi-am iubit niciodata vreo partitura: nu exagerez, in simfonia aceasta se afla tot sufletul meu".

La zece zile dupa debutul Simfoniei „Patetica", Ceaikovski isi gasea sfirsitul, la cincizeci si trei de ani. Despre moartea lui s-a scris si s-a vorbit foarte mult, biografii prezentind doua variante. Cea dintii, sustinuta de traditia biografilor rusi, este cea a orgoliului: Ceaikovski n-a putut suporta infringerea cu „Patetica" si, la trei zile dupa debutul simfoniei, a baut apa nefiarta, stiind ca in Sankt Petersburg era epidemie de holera. Insa din 1978 a prins contur o alta ipoteza, cea a muzicologului Alexandra Orlova, care sustine ca Ceaikovski s-a sinucis cu arsenic, din motive de onoare. Orlova afirma ca un aristocrat rus avea de gind sa denunte relatia homosexuala a compozitorului cu nepotul sau, Bobik, cel caruia ii era dedicata „Patetica".

Chemat si judecat in secret, Ceaikovski ar fi fost condamnat sa faca singurul gest posibil de onoare: sa se sinucida, inghitind arsenic. Dupa Orlova, aceasta versiune a fost ascunsa pentru a nu pata imaginea unui muzician transformat in erou national. De altfel, la moartea compozitorului, tarul Alexandru al III-lea a exclamat: „Avem multi duci si baroni, dar un singur Ceaikovski".

Elton John isi declara pasiunea pentru Ceaikovski, pe www.cotidianul.ro/select