Dupa o luna de criza a coalitiei de guvernamant de la Varsovia, premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, a anuntat ca Polonia va avea alegeri anticipate toamna aceasta.

"Putem estima ca data va fi 21 octombrie. Poate cu o saptamana mai devre
Dupa o luna de criza a coalitiei de guvernamant de la Varsovia, premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, a anuntat ca Polonia va avea alegeri anticipate toamna aceasta.

"Putem estima ca data va fi 21 octombrie. Poate cu o saptamana mai devreme sau mai tarziu, nu are importanta, dar cel tarziu vor fi in noiembrie", a declarat Jaroslaw Kaczynski, dupa o reuniune a Consiliului National al Partidului Lege si Justitie (PiS), pe care il conduce.
PiS nu porneste insa de pe cea mai buna pozitie, cel mai recent sondaj realizat de institutul TNS OBOP indicand ca formatiunea gemenilor Kaczynski este creditata cu doar 22 la suta din optiunile de vot, fiind depasita de Platforma Civica Liberala (PO), preferata de 33 la suta dintre participantii la sondaj. "Riscul de esec este mare pentru PiS. Cota sa de popularitate nu a incetat sa scada, iar ultimele luni au constituit un soc pentru alegatori, inclusiv pentru cei ai PiS. Dar ar fi fost probabil mai rau daca decizia s-ar fi amanat cu un an", a comentat Lena Kolarska-Bobinska, directoarea Institutului pentru Afaceri Publice, pentru AFP.
Partenerii de coalitie (sau, mai bine spus, fostii parteneri) ai PiS, formatiunea populista Autoapararea (care s-a retras de la guvernare la inceputul lunii iulie, dupa ce liderul sau, Andrzej Lepper, a fost acuzat de coruptie si demis din functia de vicepremier) si partidul catolic ultraconservator Liga Familiilor Poloneze (ai carui reprezentanti in guvern se asteptau sa fie demisi azi), risca sa nu depaseasca pragul minim de cinci la suta din voturi necesar pentru intrarea in Parlament. .


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.