Insa adancitura depistata in scutul termic al navetei Endeavour pare a fi o problema minora si este putin probabil sa necesite reparatii in spatiu, a anuntat NASA sambata, dupa studierea imaginilor realizate la sosirea acesteia la Statia Spatiala Int
Insa adancitura depistata in scutul termic al navetei Endeavour pare a fi o problema minora si este putin probabil sa necesite reparatii in spatiu, a anuntat NASA sambata, dupa studierea imaginilor realizate la sosirea acesteia la Statia Spatiala Internationala, relateaza Reuters. Echipajul trebuia sa analizeze zona afectata ieri, folosind un sistem de senzori telecomandati amplasati pe bratul robotic al navetei, insa directorul echipei de conducere a misiunii, John Shannon, a declarat ca exista "semne foarte bune ca nu e vorba despre ceva ingrijorator". NASA, care a descoperit adancitura vineri, s-a temut initial ca astronautii vor fi nevoiti sa iasa in spatiu pentru a efectua reparatiile necesare pentru revenirea in siguranta a navetei pe Pamant. Shannon a precizat ca avariile par insa superficiale si nu pun in pericol siguranta navetei la revenirea pe Pamant. Decizia finala privind eventualele reparatii trebuia luata dupa inspectia de ieri. Initial, specialistii de la NASA au crezut ca naveta a fost lovita de un fragment de gheata, care are densitate mai mare si poate provoca avarii mai serioase decat spuma. NASA a anuntat si ca sistemul informatic principal al Statiei Spatiale, care s-a blocat brusc sambata, va redeveni operational. Directorul de zbor al Statiei, Joel Montalbano, a declarat ca pare sa fi fost vorba despre o problema de software si, in urma unei depanari, va reveni in functiune.
In cursul zilei de sambata, astronautii Rick Mastracchio si Dave Williams au realizat si principala misiune a echipajului navetei, montand, in cursul unei iesiri in spatiu de sase ore, un nou modul metalic de asamblare al Statiei Spatiale.
Endeavour urmeaza sa revina pe Pamant in data de 19 august, insa NASA a anuntat ca misiunea ar putea fi prelungita cu trei zile. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.