MAE roman confirma semnarea alaturi de alte cinci state a unei scrisori privind Legea de implementare a concluziilor Comisiei 11 septembrie si precizeaza ca legea este un pas inainte, desi, conform opiniei statelor Coalitiei pentru Egalitatea Vizelor
MAE roman confirma semnarea alaturi de alte cinci state a unei scrisori privind Legea de implementare a concluziilor Comisiei 11 septembrie si precizeaza ca legea este un pas inainte, desi, conform opiniei statelor Coalitiei pentru Egalitatea Vizelor, genereaza inca bariere artificiale. "Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de Legea privind implementarea concluziilor Comisiei 11 septembrie, promulgata recent de presedintele Statelor Unite, George W. Bush, apreciind in mod deosebit prevederile continute cu privire la modernizarea si extinderea Programului american privind Scutirea de Vize (Visa Waiver Program)", se arata intr-un comunicat al MAE.Ministerul precizeaza ca aceasta pozitie se regaseste in mesajul comun al ambasadelor statelor membre in Coalitia pentru Egalitatea Vizelor - Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia - dat publicitatii, joi, la Washington, la initiativa comuna a acestor state. "Statele Coalitiei apreciaza progresul reprezentat de abordarea necesitatii de a se moderniza Programul Visa Waiver. Acest lucru este afirmat cu claritate", precizeaza MAE. Ministerul reafirma dorinta partii romane de a continua dialogul cu partea americana, la nivelul administratiei si al Congresului, impreuna cu celelalte state UE, pentru ajungerea cat mai rapid la un regim de calatorie liber, fara vize, al propriilor cetateni in Statele Unite.Potrivit comunicatului, mesajul se inscrie in spiritul pozitiei exprimate in mod repetat de Comisia Europeana si de toti membrii Uniunii Europene fata de partea americana, in sensul dorintei eliminarii diferentelor de tratament intre cetatenii europeni.Potrivit unui raport al Departamentului de Stat american, celelalte cinci state semnatare ar putea sa nu indeplineasca una dintre noile conditii de includere in program, respectiv o rata de respingere a solicitarilor de viza sub 10 procente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.