Autoritatile din Kosovo insista asupra faptului ca se asteapta la declararea independentei fata de Serbia pana la sfarsitul anului, dupa ce tarile occidentale si Rusia au lansat o ultima incercare de a realiza un compromis privind statutul provinciei
Autoritatile din Kosovo insista asupra faptului ca se asteapta la declararea independentei fata de Serbia pana la sfarsitul anului, dupa ce tarile occidentale si Rusia au lansat o ultima incercare de a realiza un compromis privind statutul provinciei separatiste, relateaza Reuters, citat de Mediafax. "Troica" formata din emisarii Rusiei, Statelor Unite si Uniunii Europene s-a intalnit sambata cu liderii provinciei cu populatie majoritar albaneza, dupa ce vineri a avut intrevederi cu autoritatile de la Belgrad. Reprezentantii albanezilor din Kosovo le-au transmis celor trei emisari ca independenta nu este negociabila si ca se asteapta ca aceasta sa fie declarata in urmatoarele cateva luni."Depun eforturi pentru recunoasterea independentei Kosovo, in actualele granite (...) in cursul acestui an", a declarat premierul Agim Ceku, conform unui comunicat dat publicitatii de Biroul sau de Presa. "Acesta nu este un punct de incepere a negocierilor. Nu este o oferta de discutii. Nu vreau sa pierd urmatoarele 120 de zile vorbind despre lucruri care nu vor fi posibile", a adaugat el.Emisarii diplomatici si-au inceput misiunea in iulie, dupa ce o rezolutie ONU sustinuta de Occident, care cerea declararea independentei sub supravegherea Uniunii Europene, a fost blocata de Rusia. Impasul a urmat unei perioade de 13 luni de dialog fara succes, mediat de trimisul ONU Martti Ahtisaari.Diplomatii occidentali au fost de acord ca ultima incercare de realizare a unui compromis are putine sanse de succes si nu va face decat sa amane declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo."Vom fi de acord cu orice vor fi de acord partile", a declarat emisarul american Frank Wisner. Troica urmeaza sa ii prezinte un raport secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pana la 10 decembrie. Statele Unite au anuntat ca nu vor mai negocia dupa aceasta data si au sugerat ca vor recunoaste Kosovo chiar si in absenta unei rezolutii ONU.Rusia insista ca negocierile nu ar trebui limitate in timp. Emisarul rus, Aleksandr Botsan-Harcenko, declara ca este esential ca procesul "sa ramana in cadrul ONU", referindu-se la amenintarile albaneze privind o actiune unilaterala.Provincia Kosovo este administrata de ONU incepand din 1999, cand NATO a lansat o campanie de bombardamente de 11 saptamani pentru a determina retragerea fortelor sarbe si a pune capat violentelor impotriva civililor albanezi.Statele Unite insista asupra unei rezolutii ONU inca de anul trecut, insa Rusia a amenintat ca va recurge la dreptul de veto in Consiliul de Securitate. Niciuna dintre partile implicate in negocieri nu a oferit niciun indiciu privind schimbarea pozitiei fata de independenta provinciei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.