Ploile si furtunile de la sfarsitul saptamanii trecute au reusit sa mai omoare un om, producand dezastre in special in Oltenia. Noile calamitati nu au mai fost exploatate de clasa politica, inundatiile venind in plin sezon de concedii la nivel ina
Ploile si furtunile de la sfarsitul saptamanii trecute au reusit sa mai omoare un om, producand dezastre in special in Oltenia. Noile calamitati nu au mai fost exploatate de clasa politica, inundatiile venind in plin sezon de concedii la nivel inalt. Ministrul Internelor, Cristian David, a ajuns sa fie singur impotriva pohoaielor, de altfel fiind responsabilitatea lui coordonarea activitatii in astfel de situatii.
Trasnet criminal
Un tanar a murit trasnit, sambata, in judetul Gorj, in timp ce zeci de case au fost afectate, in cursul noptii de sambata spre duminica, de averse, descarcari electrice si vant puternic, informeaza Rompres. Tanarul Ionut Juravlea, in varsta de 20 de ani, din satul Cornestii Noi, comuna Balesti, a decedat in cursul zilei de sambata, fiind lovit de trasnet in timpul precipitatiilor abundente care au cazut in zona.
Potrivit datelor centralizate de Prefectura, in judetul Gorj, ploile, insotite de descarcari electrice si vant puternic, cazute la sfarsitul saptamanii, au avariat acoperisurile a 29 de case in comunele Branesti si Tantareni, prin desprinderea totala sau partiala a tablei si tiglei cu care erau invelite. Cantitatile de ploaie cazute in judetul Gorj, la sfarsitul saptamanii trecute, au fost cuprinse intre 13,1 l/mp in localitatea Runcu si 65,7 l/mp, la Turburea.
Bezna in Olt
In judetul Olt, in zona orasului Dragasani, in noaptea de sambata spre duminica, s-au inregistrat precipitatii de 133 l/mp, fapt ce a determinat inundarea a aproximativ 140 de gospodarii, statia de distributie a energiei electrice si un drum judetean. Din cauza inundarii statiei de distributie a energiei, a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica in 63 de localitati. Inundatii au fost si in comuna Carlogani, unde in timpul noptii trecute apa a patruns in aproximativ 240 de gospodarii. La Carlogani nu au fost insa inundate si locuintele, doar curti si anexe gospodaresti, apa fiind deja evacuata din gospodarii de catre proprietarii acestora. Purtatorul de cuvant al Prefecturii Olt, Adrian Pop, a precizat ca si in alte localitati din judet apa a patruns, sambata noaptea, in aproape 500 de gospodarii si pe mai multe ulite satesti si drumuri comunale, dar s-a retras dupa incetarea precipitatiilor si nu a fost nevoie de interventia Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Olt.
Argesul la apa
Zeci de gospodarii din localitatile argesene Barla, Urluieni, Lunca Corbului si Paduret, situate in sudul judetului Arges, au fost afectate de inundatii, la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza Mediafax. Cea mai afectata localitate a fost Barla, unde cantitatile de precipitatii cazute au depasit 70 l/mp in mai putin de o ora. Din cauza ruperii drumului forestier ce leaga localitatea Nucsoara de cabanele si exploatarile forestiere din zona Cernat, mai multi turisti au ramasi blocati cu autoturismele in amonte de locul incidentului.
Grindina record in Dolj
In comuna doljeana Farcas, peste 15 autoturisme si acoperisul mai multor locuinte au fost afectate, la sfarsitul saptamanii trecute, de grindina care a cazut in zona, informeaza Rompres. Potrivit locuitorilor comunei, marimea grindinei era cat oul de gasca si multi au afirmat ca nu au mai vazut asa ceva. In urma caderii grindinei au fost sparte parbrizele si lunetele a peste 15 autoturisme precum si acoperisurile din tigla la cateva zeci de locuinte. Ploile si vantul puternic au afectat 80 de posturi de transformare, lasand fara curent si 27 de localitati din judet.
Drum rupt la Moeciu
Peste o suta de case au fost inundate, la sfarsitul saptamanii trecute, iar zeci de turisti au ramas blocati in statiunea turistica brasoveana Moieciu de Sus, dupa ce o vijelie puternica a inundat si a stricat drumul dintre localitatile Moeciu de Sus si Moeciu de Jos. Apele revarsate au inundat subsolurile a peste o suta de case si o pensiune, au distrus doua podete si cativa stalpi de electricitate, iar drumul judetean dintre Moeciu de Sus si Moeciu de Jos a fost blocat din cauza pietrisului adus de ape si a crengilor rupte din copaci. Apele au dus si la izolarea a aproximativ 40 de pensiuni din zona. Autoritatile chiar le-au recomandat turistilor sa-si amane vacanta in zona pana la refacerea infrastructurii.
Devieri de ape
Podul din localitatea suceveana Vama - care facea legatura intre municipiul Suceava si Vatra Dornei si care a fost distrus in inundatiile de la inceputul saptamanii trecute - va fi reconstruit dupa ce cursul paraului Moldovita va fi deviat, a anuntat ministrul Internelor, Cristian David. Ministrul, care a vizitat localitatile sucevene afectate de inundatii la sfarsitul saptamanii trecute, a solicitat autoritatilor sa monteze o punte provizorie in localitatea Vama, pentru restabilirea legaturii rutiere intre Suceava si Vatra Dornei. El a adaugat ca pentru constructia podului in localitatea Vama, pe DN17, sa fie modificat cursul paraului Moldovita. In total, 17 localitati sucevene au fost afectate de precipitatiile abundente, exitand un numar de peste o suta de gospodarii inundate (curti, constructii si anexe gospodaresti).
Dezastru cu scandal la Sinaia
O parte din dealul Aosta din Sinaia - situat in apropierea Palatului Peles - s-a prabusit, la sfarsitul saptamanii trecute, cauza dezastrului fiind diferita in functie de cel ce o invoca.
Primarul orasului Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) considera ca evenimentul a fost provocat de lucrarile de constructie de pe colina, in timp de Primaria sustine ca in zona respectiva s-au activat alunecari ale stratului superficial de teren din cauza ploilor abundente de vineri seara. Arhitectii afirma ca in iulie 2007, Primaria din Sinaia a eliberat o autorizatie de constructie pentru o vila mare, lucrarile declansand alunecari de teren: 30 de brazi dezradacinati au cazut, impreuna cu imprejmuiri. Portiuni din alte terenuri au intrat in alunecare. Primaria Orasului Sinaia a respins acuzatiile OAR referitoare la lucrarile de construire din statiune, acuzatii pe care le considera "iresponsabile", pentru ca "pot degenera in stari de conflicte sociale". Intr-o "dezmintire" data publictatii, Primaria Sinaia arata ca "pozitia adoptata de reprezentantii Ordinului Arhitectilor este, de fapt, una condusa de propriile interese, acelea de a proiecta doar anumiti arhitecti in orasul Sinaia". Surparea dealului Aosta de langa palatul Peles din Sinaia a ajuns in atentia ministrului de Interne, Cristian David, care le-a solicitat autoritatilor locale o verificare a situatiei semnalate de Ordinul Arhitectilor din Romania.
Avertizari pana azi la pranz
Ministerului Mediului a ridicat, ieri, avertizarea cu cod portocaliu si a extins codul galben in 29 de judete din centrul, nordul si vestul tarii, avertizarea fiind valabila pana la pranz. Avertizarea cod galben a fost trimisa prefecturilor judetelor Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Salaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Hunedoara, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Dambovita, Prahova, Mures, Sibiu, Harghita, Brasov, Covasna, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea si Buzau. Potrivit hidrologilor, precipitatiile abundente din ultimele zile pot determina cresterea debitelor pe raurile din Banat, Oltenia si bazinele hidrografice ale Oltului, Vedei, Argesului dar si pe apele din zona montana a Carpatilor Orientali, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului.
Hidrologii prognozeaza, in zonele vizate, scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri pe unele rauri mici din bazinele superioare ale raurilor mentionate cu posibile depasiri izolate ale cotelor de atentie. Pe raurile mici, cresterile de niveluri pot fi cauzate si de blocaje artificiale ale albiilor, neintretinute corespunzator, precizeaza comunicatul.
Drumuri afectate
Circulatia pe DN 10, care leaga Buzaul de Brasov, a fost inchisa, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce, din cauza unei ploi torentiale, s-au inregistrat caderi de bolovani si scurgeri de pe versanti. Ploaia puternica a determinat caderi de bolovani si scurgeri de noroi de pe versanti in zona Siriu. Si traficul rutier pe DN7A - artera care face legatura intre Ramnicu-Valcea si Petrosani - a fost blocat, sambata dimineata, pe ambele sensuri, pe raza localitatii Voineasa (Valcea), din cauza inundatiilor. Din cauza ploilor, cinci paraie au iesit din matca si au adus pe partea carosabila pietris si aluviuni, drumul fiind impracticabil.
Incendii aprinse de fulger
Trei incendii provocate de fulgere, soldate cu pagube materiale, s-au produs, la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Arges. In noaptea de sambata spre duminica, o anexa gospodareasca aflata in curtea unui localnic din comuna Harsesti a luat foc de la un fulger, incendiul fiind stins inainte de a se extinde la constructiile invecinate. Alte doua incendii s-au produs sambata dimineata in municipiul Curtea de Arges si in comuna Corbi. La Curtea de Arges, focul a distrus un grajd aflat intr-o gaspodarie particulara de la marginea orasului. La Corbi, a fost cuprins de flacari acoperisul unui fanar, fiind distruse circa 10 tone de fan si mai multi metri cubi de cherestea. Incendiile nu s-au soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale.
Dig avariat la Galicea
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a avertizat, ieri, ca statia de pompare a Hidrocentrale SA din localitatea Galicea (Valcea) ar putea fi inundata din cauza infiltratiilor aparute in digul paraului Topolog. Potrivit Centrului pentru Situatii de Urgenta, in urma precipitatiilor din ultimele doua zile, digul paraului Topolog a fost avariat de ape, pe malul drept in zona bresei facute in luna martie. Apele Topologului s-au extins pe o suprafata de 20 de metri lungime, atingand adancimi de trei - patru metri. "In dig au aparut infiltratii care au determinat inundarea a patru hectare de teren agricol si, in situatia in care apele cresc, este pericol de inundare a statiei de pompare apartinand SC Hidrocentrale SA", avertizeaza Ministerului Mediului.
70 de militari in actiune
Militarii din cadrul Inspectoratelor Judetene pentru situatii de urgenta au intervenit impreuna cu autoritatile locale, la sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati din sapte judete, pentru indepartarea efectelor inundatiilor si furtunilor, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Circa 70 de pompieri, polititi si jandarmi au intervenit, la sfarsitul saptamanii trecute, in judetele cele mai afectate de ploi. In judetul Brasov, au ajutat la repararea drumului care leaga Moeciu de Sus de Moeciu de Jos; in Valcea au lucrat la scoaterea apei din case si la degajarea drumurilor; la Siriu, judetul Buzau, au ajutat la degajarea DN 10, in Arges au actionat pentru deblocarea drumurilor, iar in Suceava, Gorj si Olt au intervenit pentru inlaturarea efectelor inundatiilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.