Proprietarii apartamentelor sint reticenti in a face investitii pentru modernizarea cladirilor. Mai multe despre evolutia cartierelor din Romania ne spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Cum apreciati situatia fondului locativ din blocurile din Bucuresti? In alte orase cum se prezinta situatia?

In Bucuresti, fondul locativ construit in anii ’60 se afla intr-o situatie foarte proasta: instalatiile interioare colmatate, problemele constructive, structurale si legate de termoizolatie sint agravate de lipsa investitiilor timp de 50 de ani. Daca mai adaugam si faptul ca peste 50% dintre proprietari sint pensionari cu venituri reduse, putem afirma ca intr-un viitor apropiat ne vom confrunta cu adevarate ghetouri! In orasele mici monoindustriale, situatia este agravata de veniturile si mai reduse. Romania dispune de un fond de 8,2 milioane de unitati locative. Aceasta cifra reprezinta in jurul a 380 de locuinte la 1.000 de locuitori. Statisticile spun ca aproape 88,4% din totalul fondului locativ este ocupat. Gospodaria medie este compusa din trei persoane, ceea ce este relativ mult fata de indicele similar de 2,4 persoane/gospodarie existent in medie in cele 27 de tari ale UE. Ca rezultat al privatizarii masive a fondului locativ public inchiriat, gradul de ocupare a locuintelor de catre proprietarii acestora a crescut pina la 81%, cu tendinta de crestere in continuare. Din cauza ocupantilor si calitatii tehnice a cladirilor, reabilitarea locuintelor a devenit o provocare primordiala. Majoritatea primariilor sint practic incapabile sa faca fata independent problemelor locative ale grupurilor sociale defavorizate.

Se vorbeste mult despre degradarea fatadelor, a instalatiilor, despre reabilitare termica. Cu toate acestea, sint putine blocurile in care proprietarii investesc. De ce?

Exista Programul National de Reabilitare Termica si Programul National de Consolidare Antiseismica, care nu sint fructificate suficient de catre autoritatile locale si de catre cetateni, dar care ar trebui sa aiba alocate mai multe fonduri la nivel national. Ar trebui ca si proprietarii sa constientizeze importanta realizarii acestor operatiuni.

In alte tari exista politici pentru a stimula reabilitarea cladirilor?

Romania are cel mai avantajos sistem de subventionare. Cetatenii platesc doar o treime din costuri, auditul si proiectarea fiind gratuite. Sumele implicate in reabilitare insa nu sint suficiente. In Viena se cheltuiesc aproximativ 850 de milioane de euro anual in sectorul imobiliar, din partea guvernului local.

Cum apreciati legislatia din domeniul asociatiilor de proprietari? Ar mai trebui completata?

Este nevoie urgenta de pachetul de legi aflate in lucru, cu consultanta austriaca. Avem nevoie de o lege a chiriei, o lege a condominiului, de legea administrarii si intretinerii locuintelor, legea promovarii locuintelor.

Construirea de blocuri noi credeti ca va influenta calitatea locuirii din blocurile vechi?

Deja exista fenomenul de segregare financiara. Faptul ca unii dintre actualii proprietari vor pleca din cartiere pentru a se muta in blocurile noi este inca un motiv care va duce mai rapid la ghetouri.

Cum credeti ca va evolua piata firmelor de administrare imobiliara?

Administrarea de catre companii sau de catre organizatii ale asociatiilor de proprietari este singura care va conta in viitor. Cred ca este un domeniu in care se va opta pentru lucrul cu profesionisti, cu entitati care pot sa garanteze calitatea serviciilor prestate.

Legislatia asociatiilor de proprietari, pe www.cotidianul.ro/select