Consultantul international Vadim Benyatov, acuzat ca ar fi creierul retelei de spioni si tradatori care ar fi lucrat impotriva economiei nationale, este liber sa plece oriunde in lume.

El a reusit sa obtina ieri o decizie finala prin care
Consultantul international Vadim Benyatov, acuzat ca ar fi creierul retelei de spioni si tradatori care ar fi lucrat impotriva economiei nationale, este liber sa plece oriunde in lume.

El a reusit sa obtina ieri o decizie finala prin care judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au ridicat interdictia de a parasi Bucurestiul, luata de procurori pe numele lui. Magistratii au considerat, de asemenea, ca Vadim Benyatov poate parasi fara probleme teritoriul Romaniei, motiv pentru care nu au mai luat impotriva lui vreo alta masura preventiva. Decizia de ieri a confirmat hotararea Curtii de Apel Bucuresti care, la data de 31 iulie, stabilise ca prelungirea interdictiei lui Benyatov este ilegala si nejustificata.   


PLEDOARIILE. Aparatorul americanului a sustinut ieri ca procurorii romani nu prezinta "garantia de impartialitate" si de aceea nu pot hotari in privinta masurilor preventive. El a invocat practica judiciara a Curtii Europene a Drepturilor Omului si faptul ca anchetatorii i-ar fi incalcat lui Benyatov, cu fiecare prelungire a interdictiei, drepturile civile de a sta cu familia sa si de a beneficia de o interventie chirurgicala, necesara in cazul bolii sale de cancer. De cealalta parte, reprezentantul parchetului a sustinut, fara succes, ca prima instanta si-ar fi depasit atributiile atunci cand a stabilit ca masura preventiva este ilegala, deoarece procurorii nu sunt magistrati.  


PRECEDENT. Eliberarea de orice interdictie a consultantului international ar putea sa determine, pe principiul egalitatii de tratament, aparitia unor decizii similare si in cazul celorlalti acuzati din dosarul "Spionaj si tradare": Stamen Stanchev, Dorinel Mucea si Mihai Donciu. Benyatov este primul inculpat din acest caz care reuseste sa scape de orice masura preventiva, cu toate ca ceilalti trei au fost deja trimisi in judecata, iar el se afla inca in stadiul prezentarii materialului de urmarire penala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.