Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, absenteaza astazi de la reuniunea de la Bran unde lideri ai partidului propun initierea unei motiuni de cenzura. Iliescu avertizeaza ca PSD nu este interesat de anticipate si pledeaza pentru o opozitie constructiva.

Ion Iliescu a explicat ieri ca nu participa la reuniunea de la Bran, unde conducerea PSD discuta strategia politica a partidului, intrucat se afla in concediu. El sustine ca intalnirea este oricum doar una consultativa si va fi informat ulterior de rezultatul discutiilor, urmand sa-si spuna parerea intr-un cadru formal. Punctul sau de vedere este insa diferit de cel al unor lideri ai partidului care vor sa propuna astazi trecerea la opozitie dura si depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului.


Desi evita sa spuna acest lucru transant, el sugereaza ca o astfel de decizie este nepotrivita si in defavoarea PSD. "Nimeni nu e interesat in acest moment de alegeri anticipate, nici cei de la guvernare, nici cei de la PSD. Sigur, nu stiu, nu pot sa ma pronunt daca depunerea unei motiuni de cenzura de catre PSD ar fi o greseala. Lucrurile trebuie cumpanite cu atentie", a avertizat Iliescu, intr-o declaratie pentru NewsIn, care practic, prin absenta de la sedinta de la Bran, se delimiteaza de o eventuala decizie a conducerii privind depunerea unei motiuni de cenzura.


OPOZITIE CONSTRUCTIVA. Solutia pe care Iliescu o propune in replica la cea a motiunii este cea pe care a mai sustinut-o in aceste luni, ori de cate ori din interiorul partidului a fost lansata ideea inlaturarii Cabinetului Tariceanu si organizarea de alegeri anticipate: o "opozitie cu elemente constructive". "PSD trebuie sa ramana in opozitie, dar in acelasi timp trebuie sa se tina cont ca exista un program legislativ si guvernamental ce trebuie implementat, adica legea pensiilor, protectia chiriasilor evacuati, despagubirile pentru seceta, exista o multime de probleme ce trebuie rezolvate, iar Guvernul acesta nu poate sa le implementeze fara PSD", a explicat presedintele onorific al social-democratilor.

Intrebat daca sustinerea PSD fata de Guvern ar trebui formalizata printr-un protocol de colaborare, Iliescu a raspuns ca nu un asemenea document ar fi important, ci "dialogul structurat", sustinand ca in opinia sa acest Guvern  "nu poate sa mai reziste daca nu are o intelegere formala cu PSD".


DEZINTERES
"Nimeni nu e interesat in acest moment de alegeri anticipate, nici cei de la guvernare, nici cei de la PSD. Sigur, nu stiu, nu pot sa ma pronunt daca depunerea unei motiuni de cenzura de catre PSD ar fi o greseala. Lucrurile trebuie cumpanite cu atentie"
Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD


Atac PDDemocratii si-au declarat ieri inca o data deschiderea pentru sustinerea oricarei motiuni de cenzura, dar s-au aratat sceptici ca PSD va initia un astfel de demers. "PSD este ca in povestea cu Niculita Minciuna: au anuntat de atatea ori motiunea de cenzura, incat este foarte greu sa mai fie crezuti", a spus liderul PD, Emil Boc, sutinand ca in acest moment exista o adevarata "fratie de guvernare" intre PSD si PNL si ca "dincolo de interesele politice, exista si interesele economice care leaga cele doua partide". Boc a spus insa ca PD este decis sa sustina motiunile de cenzura impotriva Guvernului.