Ordonanta care modifica si completeaza Legea privind Fondul Proprietatea reprezinta o carte de risc maxim pentru Guvern: daca nu trece de Parlament, principala promisiune electorala a PNL este compromisa.Geoana este hotarit sa darime Fondul Ordonanta de Urgenta nr. 81/2007 care stabileste noi coordonate in functionarea Fondului Proprietatea va intra in proceduri parlamentare in aceasta toamna si de pe acum exista semnale ca adoptarea ei este incerta. Echipei guvernamentale (PNL-UDMR) i se opune deschis PSD, care intentioneaza sa darime Fondul. Celelalte partide parlamentare stau momentan in expectativa. „Specialistii nostri studiaza in acest moment noul text al ordonantei" (Augustin Bolcas - PRM); „In cadrul conducerii noastre, subiectul nu a fost luat inca in discutie, mai este timp" (Ioan Oltean -PD); „Modificarile aduse sint corecte si utile, dar conditionam votul de prezentarea unui plan de masuri clar privind punerea in aplicare a legii" (Codrut Seres – PC). Un atac virulent la adresa Fondului a venit marti, 7 august, din partea Forumului Civic Romanesc, ce are in componenta citeva asociatii ale fostilor proprietari. Marius Murgu, vicepresedinte al Forumului Civic, a declarat pentru Cotidianul ca „exista unele probleme majore care greveaza functionalitatea Fondului". „In primul rind, se intirzie nepermis de mult listarea pe bursa. Am discutat cu investitori puternici si interesati din Germania, si acestia au spus ca Fondul este un «success story», dar daca nu se listeaza de urgenta, moare". Murgu mai sustine ca un alt articol al ordonantei transforma Fondul „intr-o pusculita pentru nevoile financiare ale Guvernului" si da posibilitatea unor cadouri electorale.

Presedintele Fondului, Alexandru Paunescu, a raspuns partial la aceste acuzatii. „Fondul nu va fi listat mai repede de luna martie a anului viitor. In ceea ce priveste alocarea unor fonduri pentru necesitati sociale, nu pot sa ma pronunt, pentru ca nu noi am introdus in ordonanta respectiva prevedere. Ea apartine Guvernului", ne-a declarat Paunescu.

Mircea Geoana: PSD va vota impotriva Fondului Dle Geoana, in ultimul timp v-ati pronuntat impotriva despagubirilor fostilor proprietari prin Fondul Proprietatea. Care sint obiectiile dvs.?

Nu este corect ca despagubirile sa fie facute printr-un fond speculativ. Nu sint de acord ca valori ale statului sa fie tranzactionate printr-un fond speculativ.

De ce sustineti ca Fondul Proprietatea este un fond speculativ?

Pentru ca va genera inechitati. Unii vor lua sub nivelul despagubirii, altii vor lua mai mult decit valoarea imobilului pentru care primesc despagubiri.

Aveti si alte argumente?

Fabricile nu au fost create de niste oameni? Oamenii care au muncit zeci de ani aici nu au dreptul la despagubire? Faptul ca este un guvern liberal inseamna ca toate resursele trebuie sa mearga numai spre speculatii pe bursa. Noi sintem pentru recompensarea fostilor proprietari, dar nu sintem de acord ca sute de milioane, poate miliarde de euro din avutia nationala sa se duca inspre un numar foarte mic de speculanti la bursa.

Persoanele care vor avea actiuni la bursa nu reprezinta un grup mic de speculanti, ci este vorba despre cei carora statul comunist le-a rapit agoniseala de-o viata.

Nu, Fondul Proprietatea este o jucarie care are in spate grupuri de interese.

Daca tot criticati Fondul, aveti o solutie alternativa pe care sa o propuneti Guvernului?

Noi propunem ca despagubirile sa fie facute prin titluri de stat de la buget.

Ce atitudine veti avea in Parlament?

PSD va vota impotriva ordonantei care reglementeaza Fondul Proprietatea.

Totusi, Fondul este deja pornit si alimentat cu actiuni de la mai multe societati...

...Nu este nici o problema. Noi propunem ca totul sa se verse intr-un fond pentru pensionari si pentru alte probleme sociale care s-ar putea ivi pe parcurs. Asa ar fi moral si normal.

Principalele noutati ale ordonantei * fostii proprietari pot primi si bani in numerar, in doua transe anuale, suma maxima fiind de 500.000 de lei. Pentru despagubirile mai mari decit aceasta valoare, diferenta se acorda prin actiuni. Daca valoarea despagubirilor este pina la 250.000 de lei, suma se achita intr-o singura transa.

* titlurile de despagubire nu pot fi vindute, cumparate, date in garantie sau transferate in orice alt mod, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, cu exceptia dobindirii acestora ca efect al succesiunii. Actele de instrainare a titlurilor de despagubire, cu exceptia transmiterii ca urmare a succesiunii, sint lovite de nulitate absoluta.

* prin Fond se acorda despagubiri si persoanelor care au avut proprietati in Basarabia, Bucovina de Nord si tinutul Herta.

Ionut Popescu: „O solutie buna cu avantaje colaterale" Fostul ministru liberal al Finantelor, actualmente lider PLD, ia apararea Fondului Proprietatea.Ionut Popescu ramine
sustinatorul Fondului si in opozitie Liderul PSD, Mircea Geoana, sustinea recent ca noua lege va genera probleme pentru chiriasi si, mai nou, ca nu este corect ca despagubirile sa se faca printr-un fond speculativ. In toata legislatia referitoare la Fond nu exista vreo raportare la chiriasi. Fondul nu are absolut nici o legatura cu chiriasii. Teza a doua este total gresita. Mai putin nu are nimeni cum sa primeasca. Ordonanta stabileste acordarea de actiuni in plus persoanelor indreptatite in situatia in care, dupa o simulare de 60 de sedinte de tranzactionare bursiera, valoarea unei actiuni nu poate pleca de la suma de 10.000 lei. Da, bani in plus, un actionar la Fond poate sa obtina pentru ca sint convins ca valoarea actiunilor va creste. Ii sfatuiesc pe cei care sint despagubiti prin Fond sa nu vinda actiuni imediat dupa listarea la bursa. Sa astepte intre trei si sase luni si vor avea de cistigat. Este moral ca fostii proprietari sa cistige mai mult, pentru ca 45 de ani au pierdut incontinuu.

Seful PSD mai sustine ca despagubirile trebuie facute prin titluri de stat, mentionind ca efortul bugetar ar fi mai mic.

Efortul bugetar este acelasi. Despagubirile prin Fond prezinta o serie de avantaje colaterale. Intareste piata de capital, devine o tinta pentru investitorii straini, obliga si companiile care dau actiuni la Fond sa se listeze pe bursa etc.

Alti detractori spun ca totul este o afacere a unui grup de interese din spatele PNL.

Nu se poate intimpla nimic necurat, nici un act de coruptie, din moment ce manageriatul Fondului va fi asigurat de o firma prestigioasa. Stiu ca se vor inscrie la licitatie nume foarte grele din lumea capitalului.

Ce se va intimpla daca ordonanta nu va trece in Parlament?

Vor fi probleme mari. Se arunca despagubirile in aer, iar daca ordonanta cade dupa ce se alege managerul Fondului, acest lucru ar echivala cu un dezastru pe piata de capital romaneasca si un semnal total negativ pentru orice categorie de investitori straini.

Intirzieri In aproape 10 luni, numarul de dosare rezolvate in baza Legii fondului funciar si a Legii nr. 10/2001 (despagubiri pentru imobilele nationalizate) este destul de mic. Principala responsabilitate apartine comisiilor locale care „lucreaza" foarte incet dosarele de despagubiri si, in plus, trimit spre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor dosare incomplete sau cu erori. Conform unei statistici oficiale, in perioada 16 octombrie 2006 - 4 iulie 2007 au fost transmise catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor 24.664 dosare privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din 28 de judete. Intr-un comunicat al Comisiei se precizeaza ca „au fost retinute in vederea acordarii de despagubiri 8.643 de dosare, o parte dintre acestea necesitind unele completari sau lamuriri.

Mai multe amanunte despre Fondul Proprietatea, pe www.cotidianul.ro/select