Puternica volatilitate a pietelor financiare mondiale nu a pus in discutie stabilitatea sistemului financiar, iar actiunea rapida a bancilor centrale ar trebui sa asigure o ajustare ordonata, se arata intr-un raport al FMI citat de Reuters.

Puternica volatilitate a pietelor financiare mondiale nu a pus in discutie stabilitatea sistemului financiar, iar actiunea rapida a bancilor centrale ar trebui sa asigure o ajustare ordonata, se arata intr-un raport al FMI citat de Reuters.

"Credem ca aceste consecinte sistemice al cresterii riscului de credit se vor dovedi controlabile. Fundamentele care sustin cresterea economica mondiala puternica se pastreaza", se arata in raport.

Raspandirea in Europa a crizei creditelor imobiliare din Statele Unite ale Americii au determinat bancile centrale Fed, BCE si Banca Japoniei sa injecteze mari sume de bani in sistemele financiare si bancare pentru a asigura investitorii.

Banca Centrala Europeana (BCE) a plasat, luni, noi lichiditati in piata, in valoare de 47,67 miliarde euro, dupa cele injectate joi si vineri, subliniind, in acelasi timp ca piata este pe cale de a se normaliza.
BCE a subliniat ca pe piata monetara sunt conditii de normalizare, oferta de lichiditati fiind ampla.

Prin aceasta noua injectie de lichiditati, BCE incearca a sustine normalizarea conditiilor asupra pietei monetare. Banca a introdus joi in piata 94,8 miliarde euro si 61,05 miliarde euro, vineri.
Joi, Fed a pus la dispozitia sistemului financiar 24 miliarde dolari, sub forma de rezerve temporare, cea mai mare cantitate de dupa cea din iunie, ca urmare a cresterii cererii de cash din partea bancilor, drept consecinta a pierderilor provocate de ipotecile cu risc ridicat din SUA.

De asemenea, vineri, Banca Japoniei (BOJ) a injectat pe piata 1.000 miliarde yeni (8,5 miliarde dolari) ca raspuns la caderea generalizata a burselor si in linie cu deciziile BCE si Fed. Luni, Banca Japoniei a mai plasat in piata alti 600 miliarde yeni (5 miliarde de dolari sau 3,6 miliarde euro).

Criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii si-a raspandit influenta pe intregul Glob, indicii bursieri din SUA si de la celelalte burse scazand accelerat, saptamana trecuta.

Cotatia actiunilor pe piata americana a cazut substantial dupa ce banca franceza BNP Paribas a luat decizia de suspendare a operatiunilor a trei dintre fondurile sale, in valoare totala de 2,75 miliarde dolari, dupa aceasta criza a creditelor ipotecare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin