O expeditie daneza este in drum spre Arctica pentru a cartografia fundul marii la nord de Groenlanda, actiune ce s-ar putea sa-i permita Danemarcei sa aiba pretentii asupra Polului Nord, potrivit unui anunt facut luni de catre guvernul danez, relatea
O expeditie daneza este in drum spre Arctica pentru a cartografia fundul marii la nord de Groenlanda, actiune ce s-ar putea sa-i permita Danemarcei sa aiba pretentii asupra Polului Nord, potrivit unui anunt facut luni de catre guvernul danez, relateaza din Copenhaga AFP, consultata de Rompres.

Imbarcati la bordul spargatorului de gheata suedez Oden, care a ridicat ancora duminica din Tromsoe (nordul Norvegiei), cei 45 de cercetatori vor examina timp de cinci saptamani fundul marii pe o distanta cuprinsa intre 83 si 87 de grade latitudine nordica, la nord de Groenlanda, un teritoriu autonom danez.

Rezultatele lor ii vor putea permite Danemarcei sa dovedeasca faptul ca lantul muntos submarin Lomonosov, care se intinde din Groenlanda pana in Siberia, este o prelungire a Groenlandei si sa revendice drepturi asupra unei regiuni despre care se crede ca ar contine importante zacaminte de hidrocarburi.

"Pentru Danemarca, Insulele Feroe (un alt teritoriu danez) si Groenlanda, exista cinci regiuni (susceptibile de a face obiectul unor revendicari), printre care si Polul Nord", scrie Ministerul danez al Stiintei, Tehnologiei si Dezvoltarii pe site-ul sau pe Internet.

Rusia a revendicat deja o mare parte din aceasta regiune, afirmand ca lantul Lomonosov este o prelungire a Siberiei. Pe 2 august a.c., o expeditie rusa a infipt, cu ajutorul a doua submersibile, un drapel rusesc din titan la peste 4.000 metri adancime la Polul Nord, la capatul unei expeditii care a relansat cursa pentru Arctica.

Canada estimeaza si ea ca lantul Lomonosov este o prelungire a platoului sau continental. Seful diplomatiei canadiene, Peter McKay, a afirmat despre initiativa rusa ca apartine mai mult de sec. al XV-lea decat epocii actuale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.