Data pentru primele alegeri europene in Romania continua sa fie un mister. Pina la proba contrara, este imposibil sa vedem in consecventa cu care guvernul Tariceanu fuge de stabilirea unei date clare pentru euroalegeri urmele vreunei preocupari reale fata de chestiunea europeana. Reamintesc celor pe care ii lasa memoria ca argumentul principal formulat de liderul PNL in favoarea aminarii din mai spre sfirsitul anului a datei alegerilor pentru Parlamentul European a fost exact atmosfera interna, toxica sau in orice caz neadecvata pentru a pune pe tapet problematici europene. Ei bine, prin pilda pe care o ofera publicului comportamentul penelistilor fata de euroalegeri, primii care se arata cu adevarat dezinteresati de Europa sint chiar membrii Cabinetului Tariceanu.

Concret, lucrurile sint simple: legea spune ca Executivul e obligat sa anunte populatia despre data alegerilor cu cel putin trei luni inainte. Pe de alta parte, Romania si-a luat obligatia fata de UE de a organiza alegeri pentru Parlamentul European cel mai tirziu la 31 decembrie 2007; oricum, in acest moment sintem - si asta nu cred ca e un motiv de mindrie - singura tara din UE care nu are parlamentari europeni alesi, ci numiti. Calcul simplu: azi e 13 august. Ar mai fi, asadar, in jur de doua saptamini pina cind guvernul Tariceanu ar putea indica data alegerilor, in asa fel incit sa nu se depaseasca termenul, chiar daca vag, pe care tot liberalii si l-au dat singuri: „Undeva, prin toamna".

In absenta unei decizii despre data euroalegerilor luate in urmatoarele doua saptamini, atitudinea care indica acum lipsa unei preocupari reale a inaltilor responsabili din Executiv va legitima solid multe din presupozitiile si acuzele pe care le formuleaza adversarii acestui guvern. Printre ele: PNL nu vrea o confruntare la euroalegeri pe tematica europene, ci asteapta cit se poate de mult sa se revigoreze, culegind roadele maririi pensiilor; PNL, ca si PSD, e in criza de cadre si de credit si, de aceea, ambele partide se tem, de regula, de confruntari cu electoratul.

In fine, sa presupunem, deocamdata, ca aceia care critica euroindecizia guvernului Tariceanu tintesc, si ei, beneficii electorale. Prin urmare, sa mai asteptam putin.

P.S. Iertati-ma ca scriu in acest fel - relativ critic - despre guvernul Tariceanu. As fi putut lansa citeva „rachete" polemice si catre Traian Basescu, dar, din pacate, doar acest guvern e in masura sa decida care va fi data la care se vor tine euroalegerile. Ar fi aiurea, dar nu imposibil, ca pentru indecizia liberalilor vinovat sa fie tot seful statului.