In cadrul unei emisiuni a radiodifuziunii publice, Episcopul Gherasim al Ramnicului s-a referit la meritele Patriarhului Teoctist, insistand asupra rolului sau in revigorarea relatiilor Patriahiei de la Bucuresti cu Biserica Ortodoxa din Basarabia. P
In cadrul unei emisiuni a radiodifuziunii publice, Episcopul Gherasim al Ramnicului s-a referit la meritele Patriarhului Teoctist, insistand asupra rolului sau in revigorarea relatiilor Patriahiei de la Bucuresti cu Biserica Ortodoxa din Basarabia. Potrivit episcopului, "in 1989, cand se discuta daca Basarabia sa faca parte din Tara Romaneasca sau nu (pe plan bisericesc, n.red.), PFS (Teoctist) cu Sinodul Bisericii, a facut revigorarea legaturii Bisericii din Basarabia cu Sfantul Sinod din Bucuresti, pentru ca nu a fost despartita niciodata Basarabia din punct de vedere bisericesc". Invitatul emisiunii "Luminile Noptii" a subliniat ca a folosit termenul "revigorare", pentru ca s-a referit la "intarirea pe mai departe a legaturilor Mitropoliei din Basarabia cu Sfantul Sinod din Bucuresti".
In Republica Moldova exista Mitropolia Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane, si o mitropolie rivala, "a Moldovei", subordonata canonic Patriahiei Moscovei. Mitropolia Moldovei nu recunoaste autoritatea BOR pe teritoriul R. Moldova si se bucura de sprijinul - cand explicit, cand tacit - al autoritatilor de la Chisinau, care nu au recunoscut Mitropolia Basarabiei decat dupa o decizie CEDO, dar chiar si asa, o considera doar mostenitoarea vechii Mitropolii a Basarabiei de pana la 1944, ceea ce a facut necesara o alta plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Potrivit Episcopului Ramnicului, "s-a ales si un mitropolit, pe Petru, care si acum conduce destinele Bisericii din Basarabia, desi din partea rusilor au pus si ei un mitropolit (Mitropolitul Vladimir), care este necanonic, pentru ca, daca a fost numit, ales, Petru, nu mai trebuia sa fie ales al doilea. Cel al Moscovei este necanonic".
Concluzia episcopului Ramnicului: "Din punct de vedere bisericesc, Basarabia este alaturi de patria-muma datorita Prea Fericirii Sale si Sfantului Sinod. Un act de mare insemnatate este acela ca Prea Fericirea Sa (Teoctist, n. red.) era un nationalist, cum se spune, inrait, daca se poate spune asa ceva, pentru ca a vrut sa mearga pe urmele inaintasilor sai".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.