Locuitorii renumitei statiuni de pe Coasta de Azur sint deranjati de zgomotul elicopterelor bogatasilor, care se inmultesc pe zi ce trece, aglomerind spatiul aerian local.

Incepind de vara trecuta, din ce in ce mai multe elicoptere s-au inghesuit deasupra Coastei de Azur, relateaza publicatia „Financial Times". Françoise Souliman, un oficial local, a sugerat ca de vina pentru aglomeratia aeriana a Saint Tropez-ului ar fi cei cu dare de mina, care cauta sa evite traficul terestru.

De curind, autoritatile locale au decis sa ia masuri impotriva zgomotului insuportabil si totusi constant al elicelor, care pun la incercare rabdarea localnicilor, a turistilor si a reprezentantilor guvernului francez ce au resedinte in zona.

Satule de incalcarea frecventa a regulilor privind poluarea fonica, autoritatile au decis sa lase deoparte atentionarile politicoase si sa puna piciorul in prag. Astfel, unul dintre cele mai aglomerate heliporturi va fi inchis, in speranta ca si alti operatori de astfel de piste improvizate vor fi „inspirati" sa-si inceteze activitatea.

In ciuda faptului ca a fost introdus chiar un cod de buna conduita, 5.000 de decolari si aterizari au fost inregistrate intre lunile iunie si august ale anului trecut, aproape de patru ori mai multe decit cele permise pe parcursul unui an intreg.

Cele opt locuri neoficiale de aterizare ale statiunii au fost folosite din greu chiar si vara aceasta. „Exista si heliporturi care primesc zilnic mai mult de o suta de elicoptere", a declarat Michel Perrault, unul dintre liderii campaniei impotriva poluarii fonice. Limita maxima ar trebui sa fie de doar 10 aterizari.

Oficialii locali spun ca multe dintre aterizari se produc chiar in afara locurilor special amenajate. Cei mai multi pasageri vin din Nisa si Monaco.

Totusi, Perrault insista asupra cresterii alarmante a numarului elicopterelor personale care sint din ce in ce mai des folosite pe distante scurte, pina la plaja spre exemplu. „Practic, elicopterul a ajuns un scuter", a mai adaugat acesta.

Pe de alta parte, Françoise Souliman este de parere ca nu cei bogati au creat situatia „asurzitoare" de pe Coasta de Azur. In viziunea ei, acestia se folosesc de elicoptere intr-un mod extrem de discret. Se pare ca originea problemei sta in accesibilitatea pretului unei calatorii cu elicopterul. Prea multe persoane isi pot permite asa ceva.

Marti, dupa ce pista de aterizare va fi inchisa, M. Perrault si alti militanti pentru limitarea zborurilor vor supraveghea cu strictete respectarea regulilor de prevenire a poluarii fonice.

In eventualitatea in care reglementarile nu vor fi respectate, localnicii ameninta ca vor lua problema in propriile miini si chiar vor ajunge sa-i opreasca personal pe pasagerii amatori de zbor.