Costul de productie pe MWh la Unitatea 1 de la Cernavoda este de 104 lei, iar la Unitatea 2 va fi la fel, cu o posibilitate de reducere. Pe de alta parte, la Unitatile 3 si 4, care sunt estimate sa intre in functiune in 2014, costurile de productie a
Costul de productie pe MWh la Unitatea 1 de la Cernavoda este de 104 lei, iar la Unitatea 2 va fi la fel, cu o posibilitate de reducere. Pe de alta parte, la Unitatile 3 si 4, care sunt estimate sa intre in functiune in 2014, costurile de productie ar urma sa se situeze intre 32 si 34 euro/MWh, pentru ca vor include si costurile de depozitare a deseurilor nucleare, a declarat, recent, un reprezentant al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR CME).
Pentru fiecare MWh din productia estimata a anului urmator, Nuclearelectrica va plati 1,4 euro pentru depozitarea deseurilor si 0,60 euro pentru dezafectarea unitatilor de productie, se arata in proiectul MEF. Si micii producatori, respectiv institutele de cercetare, spitalele si unele companii din industrie, vor plati pentru depozitarea deseurilor radioactive proprii.
Nuclearelectrica va putea sa solicite Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa recunoasca cheltuielile cu aceste operatiuni in tarife.
"ANRE va analiza influenta prezentei Hotarari de Guvern asupra pretului energiei electrice, in sensul cresterii tarifului reglementat, in baza documentelor de justificare a costurilor de productie, care vor include si cuantumul contributiilor (n.r. - la fondul pentru dezafectarea unitatilor nuclearoelectrice si depozitarea deseurilor)", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare si functioneaza in prezent cu un singur reactor la capacitate maxima. Reactorul 2 al centralei a livrat, la inceputul saptamanii trecute, prima cantitate de energie in SEN, prima conexiune la SEN facandu-se la 25% din puterea nominala a reactorului. Din luna octombrie, cele doua unitati vor asigura circa 18% din consumul national de energie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.