Pe linga documentarul „Un adevar incomod", narat de Al Gore, luni noapte ruleaza doua filme care concureaza in sectiunea dedicata lungmetrajelor. Cea de-a patra edite a Festivalului de film „Anonimul" debuteaza astazi in campingul de la Sf. Gheorghe. Organizatorii vor da startul evenimentului la ora 22.00, intr-o gala de deschidere in cadrul careia vor prezenta cinefililor din Delta evenimentele care dau greutate acestei editii, programul vizionarilor care vor avea loc pina pe 19 august si membrii juriului.

Pe linga aceia care vor juriza peliculele din competitie, in aceasta prima seara vor vorbi despre filme si cei care au facut selectia productiilor prezentate in afara concursului, a declarat Miruna Berescu, directoarea festivalului. Ea s-a aratat ingrijorata ca unul dintre VIP-urile acestei editii ar putea lipsi de la gala de deschidere sau ar putea ajunge cu intirziere din cauza unor probleme de ultima ora care afecteaza zborurile din aeroportul din Los Angeles. Este vorba despre Emmanuel Benhiby - producatorul filmului „Paris, je t’aime", membru al juriului sectiunii de lungmetraj. Aceleasi probleme au pus sub semnul intrebarii si prezenta, in prima seara a festivalului, presedintei aceluiasi juriu, Marina Grasic, producatorul executiv al filmului „Crash - Povesti din L.A.", care insa a reusit sa ia avionul inainte ca programul zborurilor din Los Angeles sa fie perturbat.

Imediat dupa gala, organizatorii au programat controversatul film al lui Davis Guggenheim, narat de Al Gore, „Un adevar incomod". Documentarul face parte din cele patru pelicule selectate de organizatori in cadrul unei sectiuni noi, axate pe ecologie si pericolele incalzirii globale. Dupa vizionarea „Unui adevar incomod", „Anonimul" intra direct in sectiunea competitiva si propune spectatorilor din camping doua filme care se vor bate pentru trofeu in sectiunea de lungmetraj: „Mon frère se marie", in regia lui Jean-Stephane Bron, si „The Banishment" („Exilul" ), pelicula regizata de Andrei Zviaghintsev, care si-a adjudecat premiul pentru Cel mai bun actor la editia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Prima noapte-maraton din festival se va incheia la ora 4.00 dimineata, potrivit Mirunei Berescu, insa pentru jurizare, cele doua pelicule vor fi reproiectate a doua zi, in salile de vizionare din Complexul Cinema.

Pe linga proiectiile de film in flux continuu anuntate de organizatori, spectatorii vor avea parte de minirecitaluri de cite o jumatate de ora oferite de Nightlosers si Cvartetul Nova pe toata durata festivalului. Miruna Berescu a explicat ca trupele vor deschide fiecare seara de vizionari, incepind de la ora 21.30. Nightlosers vor cinta joi, iar Cvartetul Nova - marti, miercuri si vineri. Toate filmele din competitia de lung si scurtmetraj de anul acesta, precum si cele care vor rula in afara competitiei vor fi proiectate atit in cele trei sali ale Complexului Cinema, cit si in camping, in Satul Filmului. Cinefilii prezenti la Sfintul Gheorghe vor acorda doua premii independent de juriul oficial: unul in valoare de 1.000 de dolari pentru Cel mai bun lungmetraj si altul de 500 de dolari pentru Cel mai bun scurtmetraj. Cele mai bune filme prezente in festival vor putea fi vizionate, intr-o retrospectiva, intre 5 si 7 octombrie, la Bucuresti.