Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului considera ca cea mai buna strategie de a combate violenta in unitatile de invatamant este cea bazata pe "modelul ecologic". Astfel, mai marii ministerului spun ca violenta scolara trebu
Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului considera ca cea mai buna strategie de a combate violenta in unitatile de invatamant este cea bazata pe "modelul ecologic". Astfel, mai marii ministerului spun ca violenta scolara trebuie abordata la nivel individual, relational, comunitar si social. La nivel individual vor fi identificati elevii cu potential violent si cauzele care pot determina manifestari de violenta din partea acestora, programe de asistenta individualizata pentru elevii implicati in cazuri de violenta, precum si implicarea activa a elevilor violenti in programe de asistenta realizate in parteneriat de scoala si alte institutii specializate cum ar fi Politia comunitara sau Biserica. Totodata, strategia recomanda responsabilizarea elevilor cu comportament violent prin aplicarea unor masuri de interventie cu potential educativ si formativ. Se va evita centrarea exclusiv pe sanctiune si vor fi eliminate pedepsele care contravin principiilor pedagogice precum sanctionarea comportamentului violent prin nota, repetentie. La urmatorul nivel, cel relational, strategia are in vedere colaborarea scolii cu familiile elevilor violenti, in toate etapele procesului de asistenta a acestora, si organizarea de intalniri in scoala, vizite in familii, programe extrascolare cu participarea comuna a elevilor, a parintilor, a cadrelor didactice si a specialistilor. Alte masuri constau in identificarea unor parinti-resursa care sa se implice in activitatile de prevenire sau in rezolvarea cazurilor de violenta si initierea unor programe de informare pentru parinti in legatura cu dificultatile de adaptare a copiilor la mediul scolar si despre violenta scolara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.