>> Comisia Europeana ia in considerare eliminarea cotelor pe productia de lapte impuse fermierilor europeni, datorita cererii mari pe piata asiatica.


Portbagaje de BMW umplute cu cutii de lapte si pachete de unt, raioane goale in sup
>> Comisia Europeana ia in considerare eliminarea cotelor pe productia de lapte impuse fermierilor europeni, datorita cererii mari pe piata asiatica.


Portbagaje de BMW umplute cu cutii de lapte si pachete de unt, raioane goale in supermarketuri - cresterea cu 50% a pretului la lactate in ultimele saptamani a provocat panica in Germania. Cu toate ca la un pret de 0,6 euro litrul laptele german este relativ ieftin fata de cel italian (1,4 euro) sau cel grecesc (1,3 euro), scumpirea lui intr-un timp atat de scurt ii nemultumeste profund pe germani. In sondajele de opinie, Uniunea Crestin Democrata condusa de cancelarul Angela Merkel a pierdut doua procente intr-o singura saptamana datorita scumpirii lactatelor. Nici consumatorii, nici producatorii nu sunt multumiti, ultimii pentru ca nu ei primesc mai multi bani pentru laptele vandut, ci lanturile comerciale.
Guvernul de la Berlin are insa foarte putin de a face cu pretul lactatelor, care creste peste tot in lume datorita cererii sporite din Asia, mai ales din China.
"Este mai ieftin ca petrolul si probabil ca nu se va termina niciodata. Dar laptele are un lucru in comun cu aurul negru: este vandut la preturi-record", se arata intr-o analiza Associated Press. Odata cu cresterea standardului de trai in marile orase din China si din alte tari asiatice, a crescut si cererea pentru branzeturi, frisca, lapte condensat sau degresat. Cum productia de lactate pe piata europeana e reglementata strict pentru a preveni "lacurile de lapte" din supraproductie, pretul in tarile UE a inceput sa creasca, datorita cererii mari. Solutia nu e o schimbare de guvern sau subventii sporite pentru producatori, ci tocmai ridicarea acelor cote care reflecta situatia economica de acum 20-30 de ani, cand comertul cu Asia era mult mai redus, iar piata interna a UE mai expusa pericolului "supraproductiei".
Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, a semnalat deja in urma cu doua saptamani intentia Bruxelles-ului de a renunta la cotele de lapte.
"Trebuie sa ne uitam cu atentie la cotele de lapte, care oricum expira in 2015. Unii fermieri cred ca ele vor dura la infinit. Avem nevoie de un angajament ferm din partea tuturor ca ele vor disparea si apoi sa introducem o perioada de tranzitie intre 2009 si 2013", a spus comisarul de origine daneza, care detine trei ferme, inclusiv o proprietate a bunicului sau Marius Boel, care a inventat branza de tip Danish Blue. Mariann Fischer Boel a anuntat ca in luna noiembrie va incepe reevaluarea Politicii Agricole Comune (PAC) din care face parte si segmentul productiei de lactate.

Franta creste cotele
Ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, a declarat ca guvernul ia in calcul cresterea cotelor la produsele lactate, pentru a contracara cresterea preturilor. "O pozitie clara va fi formulata la finele lunii septembrie, dupa consultarea agentilor economici, si ar putea duce la cresterea cu 0,5% a cotei impuse fiecarui producator." De asemenea, guvernul francez ar putea acorda cote suplimentare de 10% pana la 15%. Subventiile acordate exportatorilor de unt francez au fost deja sistate pe 15 iunie, pentru a incuraja comercializarea pe piata interna.

Trebuie sa ne uitam cu atentie la cotele de lapte, care oricum expira in 2015. Unii fermieri cred ca ele vor dura la infinit. Avem nevoie de un angajament ferm din partea tuturor ca ele vor disparea si apoi sa introducem o perioada de tranzitie intre 2009 si 2013."
Mariann Fischer Boel, comisar european pentru Agricultura


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.